NRK Meny
Normal

Signert kontrakt verdt over hundre millioner

Havyard Design og Solutions AS i Herøy har signert en ny kontrakt på levering av design og utstyrspakke for det danske rederiet ESVAGT.

Havyard med ny kontrakt

Havyard 931 CCV designet har gjennomgått omfattende tester, blant annet sjøegenskaper og drivstofføkonomi i grov sjø. FOTO: Havyard.

Foto: Havyard Design og Solutions AS

– Det er en relativt stor kontrakt. Det vi kan si er at den er verdt mer enn hundre millioner kroner, sier Gunnar Larsen som er senior visepresident i Havyard Group.

Dette blir det fjerde skipet Havyard har designet for ESVAGT. Det nye designet skal leveres av det spanske verftet Astilleros Zamacona som også har bygd skip til ESVAGT tidligere. Den nye kontrakten inneholder også levering av en større utstyrspakke bestående blant annet av fremdriftssystem, navigasjon, automasjon og dynamisk posisjoneringssystem.

Havyard 931 CCV

Det er lagt ned store forskningsressurser i å gjøre Havyard 931 CCV brennstofføkonomisk ved høye hastigheter.

Foto: Harald M. Valderhaug

Vil sikre sysselsetting

Det er designavdelingen i Fosnavåg som vil jobbe med det nye skipet, og Larsen er fornøyd med den nye kontrakten som vil sikre sysselsetting en god stund fremover.

– Vi har i flere år utviklet design til andre markeder i tillegg til skip for offshore oljeproduksjon. Dette gjør vi både for å være mindre sårbare ved svingninger i offshore markedet og for å utnytte kompetansen vi har fra offshore i andre marked. Vår kompetanse, metodikk og verktøy innen skipsdesign er anvendbare for mange typer skip og det må vi dra nytte av. Vi kan da både tilby design til kunder som opererer i forskjellige segmenter og til nye kunder i segmenter vi ikke har vært ifra før, sier Gisle Vinjevoll Thrane som er salgsdirektør i selskapet.

Havyard

Gisle Vinjevoll Thrane fra Havyard, Kristian Ole Jakobsen fra ESVAGT og Luis Magro fra Zamacona er gamle kjente som ser fram til å fortsette det gode samarbeidet.

ESVAGT operere i flere segment og har skip både til beredskap mot offshore oljeproduksjon, oljevernberedskap, personelltransport og støtte til offshore vindkraftproduksjon.

Langsiktig partner

Verftet til Havyard i Leirvik i Sogn har allerede levert to vindmølle service skip med Havyard design og har ett til under konstruksjon.

– Vi er godt fornøyde med at ESVAGT velger nok et Havyard design og vår målsetting er å fortsette å levere produkt som gjør at ESVAGT fortsetter å ha oss som en langsiktig partner i utvikling av sin flåte, sier Larsen.

Han sier det også er gledelig at Havyard kan fortsette det gode samarbeidet med Astilleros Zamacona som fra før har levert tre beredskapsfartøy med Havyard Design fra sitt verft i Spania.

Må kjenne behovene til kunden

Designsjef Arve Helsem Leine ved Havyard Design & Solutions har utviklet mange design til forskjellige skipstyper de senere årene. Havyard har nå en designportefølje bestående av blant annet forskjellige typer offshore skip og fiskebåter, isbrytere, brønnbåter og vindmølle serviceskip.

– Hver skipstype har sine utfordringer, men mye av grunnkompetansen og designverktøyene kan brukes på alle. Nøkkelen er å kjenne behovene til kunden og hvilke kriterier skipet skal operere under, sier Leine.

Han sier at de har møtt tøffe krav for dette prosjektet.

– Men ESVAGT har gitt oss veldig klare krav og beskrevet operasjonsprofilen til skipet veldig godt. Det har gjort at det har vært enklere å optimalisere egenskapen til skipet bedre enn for en del andre skipstyper vi har jobbet med.

Skipet skal leveres fra verftet i mai 2017.