Hopp til innhold

Hevder han fikk plantet elektrode i hodet

Mannen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne har en lang fortid som innebærer kontakt med psykiatrien. Dette kommer frem i psykiatrirapporten som nå er lagt frem.

37 åringen sigrid-saken

Den siktede 37-åringen med ryggen til, sammen med sin advokat, John Chr. Elden i forbindelse med et av fengslingsmøtene. Sunnmøringen har ikke tillit til rettspsykiaterne, og rapporten er skrevet på bakgrunn av videoopptak fra politiavhør.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

I samtalene med psykiaterne skal den siktede 38-åringen ha fortalt om en ryggoperasjon som ble utført i 2006–2007. Mannen mener at inngrepet ikke ble utført. I stedet ble det plantet en elektrode i hodet hans, slik at «noen» kunne følge med på hva han gjør, har han forklart til psykiaterne.

Under et opphold på Ålesund sykehus noen år senere, skal sunnmøringen ha fortalt at han hørte stemmer i hodet som kjeftet på ham, skriver VG.

Advokat John Christian Elden

Advokat John Christian Elden er 37-åringens forsvarer.

Foto: NRK

Den siktede 38-åringen skal ha vært i kontakt med psykiatrien siden han var 11 år gammel. Han skal ha blitt merkbart dårligere i tiden før Giskegjerde Schjetne forsvant. To måneder tidligere var han tvangsinnlagt.

Familien skal, ifølge VG, ha forklart at han ble bedre av medisiner, men at han på et tidspunkt ble redd for å ta medisinene.

Det fremgår av den rettspsykiatriske erklæringen av mannen mener han er forfulgt av politiet og helsevesenet. Han skal også ha følt seg truet av barn i hjembyen Ålesund. VG skriver at han mener barn var utsendte spioner fra noen som ønsket å skade ham.

– Han er uenig med den sakkyndige som mener han er psykotisk, og han mener det er et bestillingsverk fra psykiatrien og politiet, sier 38-åringens forsvarer John Christian Elden til VG.

Leiligheten hans i Ålesund skal ha vært utstyrt med overvåkningskameraer, og mannen skal ha tatt opp alle telefonsamtaler på mobiltelefonen i halvannet år.

Den psykiatriske rapporten er basert på video av politiavhørene. Bakgrunnen for dette er at han ikke stoler på de sakkyndige og nekter å nsakke med dem. Det er tre psykiatere som har vurdert 38-åringen. De har skrevet rapporten sammen, men har forskjellige konklusjoner. Psykiaterne Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud mener 37-åringen var tilregnelig og kan straffes. Nevropsykolog Anne Lill Ørbeck mener mannen var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.