Hopp til innhold

Sharon (16) opplevde marerittet

De mørke høst- og vintermånedene er de farligste for fotgjengerne, noe 16 år gamle Sharon Brandal fikk merke. Hun kan prise seg lykkelig for at hun fortsatt er i live.

Sharon Brandal

Det ble brudd i skulderen, sår rygg, forslått ansikt, men heldigvis ingen indre blødninger for Sharon (16) da hun opplevde å bli påkjørt den desemberkvelden.

Foto: Privat

Klokken er 20.40, torsdag 19. desember. Ute er det mørkt, kaldt og snøfritt. Ingen hvit førjul som kan lyse opp den mørke kvelden.

En melding fra politiets operasjonssentral tikker inn til NRK-redaksjonen i Ålesund:

«To unge jenter i tenårene er påkjørt i et gangfelt på Hareid. Jentene er fraktet til sykehusene i Ålesund og Volda. Bilføreren – en ung mann – har fått beslaglagt førerkortet».

Dette er en historie som fort kunne fått et tragisk utfall. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men historien er ikke unik. Ifølge forsikringsselskapet IF sin siste undersøkelse er november, tett fulgt av desember, årets farligste måneder for fotgjengere.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har 533 fotgjengere blitt drept og hardt skadd i trafikken de siste fem årene på landsbasis. I fjor ble 21 fotgjengere drept og 558 personer skadd i trafikken.

Bare i desember ble fire personer påkjørt i Møre og Romsdal:

(Saken fortsetter under bildet)

Helikopter fremme ved ulykken på Hareid

Luftambulansen ble tilkalt da Sharon (16) og venninnen ble påkjørt i gangfeltet på Hareid, forrige torsdag.

Foto: Svein Smørdal / NRK

– Det ble bare svart

Sharon Brandal (16) og venninnen var to av ofrene som opplevde å bli en del av statistikken etter den skjellsettende torsdagen.

– Vi skulle bare gå over veien for å møte noen på Spar-butikken. Vi så at det kom en bil, men bestemte oss bare for å gå ut i gangfeltet ettersom vi regnet med den ville stoppe, sier Sharon til NRK.

Men bilen stoppet ikke. Før de to rekker å tenke, blir det svart.

Det neste som skjer er at Sharon våkner opp, fortumlet og forslått. Flere mennesker står lent over henne, men hun skjønner verken hvor hun er eller hva som har skjedd.

Hjemme står faren Kurt og fyrer i ovnen. Telefonen ringer. Det er sønnen, som forteller at datteren har blitt påkjørt og at hun ligger i veikanten.

– Jeg slengte bare på røret og kastet meg i bilen. Kona mi stod og lagde mat, men jeg lot være å nevne det for henne, ettersom jeg ikke hadde tid til å svare på eventuelle spørsmål.

Lyn fra klar himmel

Datteren blir fraktet til sykehuset med brudd i skulderen, sår rygg, forslått ansikt, men heldigvis ingen indre blødninger. Etter noen dager på sykehus blir hun skrevet ut, uten varige mèn.

– Mamma trodde jeg var død. Hun var hjemme da det skjedde, sier Sharon.

Faren priser seg lykkelig for at det gikk såpass bra som det gjorde.

– Det hele kom som lyn fra klar himmel. Livet går stort sett på det jevne, og det er sjeldent man får vanvittige oppturer. Det eneste man kan forvente her i livet er de dårlige nedturene som kommer uten forvarsel. Denne gangen gikk det heldigvis bra, sier han.

Nå har 16-åringen bestemt seg for å følge brorens råd resten av livet:

– Fra nå av skal jeg bruke refleks! sier hun.

– Fotgjengere har også et ansvar

Borge Amdam

Operasjonsleder Borge Amdam i Sunnmøre politidistrikt sier det er èt nøkkelelement alle fotgjengere bør huske på – nemlig refleks.

Foto: Remi Sagen / NRK

Det er et råd politiet setter pris på. Operasjonsleder Borge Amdam ved Sunnmøre politidistrikt sier det er uhyre viktig at fotgjengerne bruker refleks, og tenker seg godt om når de er ute og går i mørket.

Ifølge IF har fire av ti nordmenn vært nær ved å kjøre på fotgjengere uten refleks.

En person med refleks er synlig på 140 meters hold i nærlysene fra en bil. En bilist som kjører i 50 km/t har dermed rundt 10 sekunder på å styre unna fotgjengeren.

Uten refleks har bilisten bare 2 sekunder på seg i samme farten og med nærlys, ifølge forsikringsselskapet.

– Vi fotgjengere ser veldig lett bilene, og tror kanskje at de ser oss også, men det gjør de ikke. Mye nedbør, svart asfalt, mørke klær og dårlig veibelysning gjør det spesielt viktig å bruke refleks på denne årstiden, sier Amdam.

Også Erik Hartmann i Trygg Trafikk stresser bruken av refleks, og sier fotgjengere også har et ansvar for å unngå ulykker, i tillegg til bilistene.

– Dette var et tema på vår landskonferanse tidligere i år. Fortvilede situasjoner skyldes en del ganger uaktsom kjøring, men ofte så skyldes det rett og slett at man ikke ser fotgjengeren.

Se NRK.no teste synlighet i trafikken:

NRK.no har vært ute i trafikken i høstmørket for å dokumentere hva bilisten ser, sammenlignet med hva fotgjengeren ser når man krysser veien. Og forskjellene er bemerkelsesverdige.

SE VIDEO: NRK.no tester synlighet i trafikken, med og uten refleksvest.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL