Hopp til innhold

Ga sex-bok til konfirmantene

Ungdommene skulle la seg konfirmere av Human-Etisk Forbund. Som gave fikk de en bok som direkte spiller på sex.

Konfirmasjon Humanetisk forbund Sunndal

Eva Gikling står ved talerstolen sammen med de 21 konfirmantene på Human-Etisk Forbunds arrangement i Sunndal sist helg.

Foto: Privat

Forfatteren Eva Gikling var en av temainnlederne for konfirmantene. I 2004 ga hun ut boken «Elektras vindmølle». På omslaget omtales boken som en hot sommerroman, en dampende, sint, kvinnelig og naken roman om kjærlighet, sex og de vanskelige valgene.

Boken vakte oppsikt da den kom ut, på grunn av de klare referansene til fotballmiljøet i Ålesund.

Jeg flyter over. Jeg koker, jeg kan ikke puste eller snakke, jeg rister av lyst. Og akkurat da jeg nesten har gitt opp håpet om å få kjenne ham inni meg, trekker han seg litt unna, bare for å gli rett inn. Helt inn. Det kaller vi en innertier!

Fra Elektras vindmølle

En rask gjennomlesing av boken viser at den inneholder scener med direkte beskrivelse av sex. Særlig intense er sexscenene mellom hovedpersonene Elektra og Ulven.

Eva Gikling

Eva Gikling ga sin egen bok, Elektras vindmølle, til konfirmantene i Sunndal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Det er mye bedre at de utforsker ting gjennom bøker enn at de nødvendigvis må prøve alt selv, sier Eva Gikling.

Det var i alt 21 ungdommer som konfirmerte seg i regi av Human-Etisk Forbund i Sunndal sist helg. Hver av ungdommene fikk et eksemplar av boka. Bakgrunnen var at forfatter Eva Gikling hadde vært temainnleder i konfirmantforberedelsene.

Ertende lar jeg tungespissen berøre den så vidt, for å trekke meg litt unna igjen. Etter hvert har jeg saumfart hver en millimeter av lårene, magen og alt annet enn selve flaggskipet på underlivet hans. Og nå står det jammen som en flaggstang også

Fra Elektras vindmølle

–Sexspørsmålene haglet

Eva Gikling har selv sagt at boka er en voksenbok. Hun mener ungdom må bli tatt mer på alvor når det kommer til seksualitet.

Elektras vindmølle

Boken vakte oppsikt da den kom ut i 2004, fordi den hadde klare referanser til fotballmiljøet i Ålesund.

Foto: Terje Reite / NRK

– I undervisningen har spørsmålene haglet. Og de er så glad for å bli tatt på alvor, at vi snakker åpent med dem om sex og samliv, uten at det skal være flaut eller at det skal være som en naturfagtime, sier Gikling.

– De er utsulta på å bli tatt på alvor

Eva Gikling avviser at hun har gjort noe galt ved å dele ut boken. Hun mener at det kan gjøre godt å lese boken, for ungdom som vokser opp i et kroppsfiksert samfunn.

– Dette er problemstillinger som de unge har i sin hverdag, enten vi voksne vil innse det eller ikke, sier hun.

–Så du tror ikke dette har vært usunt for konfirmantene?

– Nei, hadde jeg trodd det hadde jeg ikke gjort det. Det er kjempeviktig å kunne snakke om sex og samliv. De vokser opp i et samfunn med et veldig press på kropp. Jeg opplever at ungdommene er utsulta på å bli tatt på alvor.

Jeg ser stjerner og planeter. Jeg vrir meg i vellyst og kan ikke for alt i verden la være å stønne høyt og tydelig. OH-MY-GOD!!!! Finnes det virkelig slike?

Fra Elektras vindmølle

– Jeg syns det er helt naturlig at de har tilgang på bøker og informasjon som kan tilfredsstille nysgjerrigheten de har, sier Gikling.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

–Det høres fornuftig ut

Ledelsen i Human-Etisk Forbund kjenner ikke saken i Sunndal. Men i utgangspunktet støtter de Eva Giklings utdeling av boken.

– Noe av kjernen i humanistisk konfirmasjon er å ikke servere sannheter eller dogmer. De unge skal heller få presentert dilemmaer, problemstillinger og påstander. Så drøfter man det og har forskjellige meninger. Jeg kjenner ikke boka, men det høres fornuftig ut å dele den ut, sier pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen.

–Neppe noen hemmelighet

Konfirmasjonsundervisningen til Human-Etisk Forbund i Sunndal er bygt opp med innledninger over forskjellige tema. De har blant annet invitert folk fra politiet for å innlede om rus og jus. Eva Gikling holdt forelesningene om sex og samliv.

– Det var jeg personlig som valgte å gi dem boka. Jeg valgte å være innleder på temaet om sex og samliv, for jeg er komfortabel med å prate om dette temaet. Så det var jeg privat som innleder på dette temaet som valgte å dele ut boka.

– Så du tror ikke at folk vil tenke at det er Human-Etisk Forbund som deler ut sexbok til konfirmantene?

– Nei, konfirmantene som kommer til timen vet at jeg har skrevet en slik bok. Det er neppe noen hemmelighet i lokalsamfunnet vårt. Det skjedde lenge før jeg begynte å engasjere meg i lokallaget vårt.