Severins beste klippfiskoppskrift - på en slump

Når Severin kokkelerer er han ikke så opptatt av nøyaktige mål. En dæsj av ditt og en dæsj av datt utgjør den beste maten ifølge bonden på Røneset.

Severin Rønes

Severin Rønes mener det enkle ofte er det beste i matveien. Her lager han seg klippfisk-middag på fjellet.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Severin Rønes er veldig glad i god mat og synes det er en forutsetning for at han skal ha det bra. Bonden som både jakter og fisker liker å lage mat både til seg selv og andre.

– Jeg liker å invitere venner og familie på besøk til et godt måltid, sier han.

– Det enkle er det beste

Severin er blitt kjent for tv-seerne som en mann med stå-på-vilje. Og på kjøkkenet som ellers prøver han seg frem. Men i matveien mener han at det ikke trenger å være så innviklet for at det skal bli skikkelig godt.

Severin Rønes sin beste klippfiskoppskrift

Bacon må man ha til fisk, mener Severin.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Jeg liker å gjøre det enkelt, sier han.

Bonden fanger gjerne sin egen mat og har en favorittoppskrift på klippfisk.

Det første Severin gjør er å vanne ut klippfisken. Den bør ligge i vann ca. ett døgn per centimeter tykkelse på fisken. Når fisken er ferdig utvannet bruker han først å skjære klippfisken i terninger før han steker fisken sammen med chili.

For å gjøre fiskemåltidet komplett steker han også bacon.

Severin Rønes spise klippfisk som han har laget selv.

Severin lager sin egen klippfisk.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Bacon er viktig, sier Severin.

Fisken bruker han å servere med enten potetstappe eller kålrabistappe.

Kålrabistappen består av ca. halvparten kålrabi, en fjerdedel potet, og en del gulrot og søtpotet.

– Så må man ha oppi en dæsj med fløte og smake til med salt og pepper.

En liten dæsj muskatnøtt kan man også ha i stappa.

– Og så nyter jeg gjerne en Storfjord-temperert litt mørk øl til, sier livsnyteren på Røneset.

Her er fem andre (mer nøyaktige) klippfiskoppskrifter:

1. Parmesangratinert fiskegryte med oliven

Parmesangratinert fiskegryte med oliven

Her er kokken Stig Juelsens bacalaovariant.

Foto: Stig Juelsen / NRK

Kokken Stig Juelsen har oppskriften på en variant av bacalao.

Tomater på boks, friske tomater, oliven og parmesan trives godt sammen med klippfisken i ovnen.

OPPSKRIFT: Parmesangratinert fiskegryte med oliven

2.Bacalao som smårett

Bacalao

Frisk smak av sitron passer godt til klippfisken.

Foto: Fra TV-serien Spanske fristelser / DR

Anne Hjernøe lager bacalao som en av flere små retter til lunsj. Klippfisken blandes med løk, hvitløk, persille og revet sitronskall.

OPPSKRIFT: Bacalao som smårett

3. Klippfiskboller med safranmajones

Safranmajones og klippfiskboller

Lise Finckenhagens oppskrift på klippfiskboller med safranmajones.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

– Klippfiskboller er fiskens svar på sjokoladetrøfler, sier Lise Finckenhagen.

OPPSKRIFT: Klippfiskboller

OPPSKRIFT: Safranmajones

4. Klippfiskpudding

Klippfiskpudding

Klippfiskpudding er kanskje en variant du ikke har prøvd før.

Foto: Strix / NRK

Klippfisken egner seg godt til flere varianter matlaging.

Klippfiskpudding er en gammel fiskerett. Prøv denne tradisjonelle klippfiskpuddingen.

OPPSKRIFT: Klippfiskpudding

5. Bolinhos, portugisiske klippfiskboller

Bolinhos, portugisiske klippfiskboller

Mats Paulsens klippfiskboller dyppes først i tempurarøre, og så blir de frityrstekt.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Fingermat laget av klippfisk, poteter, løk og basilikum.

Klippfiskbollene får et skall av tempurarøre før de stekes i olje.

OPPSKRIFT: Bolinhos

Siste video/lyd

Dei tre siste åra har meir enn 450 alvorleg psykisk sjuke kome seg inn i arbeidslivet.
Dette skjer etter eit aktivt samarbeid mellom NAV og helsevesenet.
Ein ny forskingsrapport viser at pasientane blir friskare av å jobbe.
Ein rakett er kanskje det som skal til for å gjere skuleelevar interesserte i naturfag. 
Elevar på Gjermundnes i Vestnes har utvikla ein rakett som skal få barn og unge til å bli i fyr og flamme.
Nokre som er glade i å boltre seg på kjøkenet er elevane ved Borgund vidaregåande i Ålesund. Dei elskar å bake - og å smake.