Severins sakte-liv fanger seerne

– Dette er en seersuksess, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen etter at mandagens program samlet nesten 600 000 seere foran tv-skjermen.

Severin Rønes

Sakte-dokumentaren på Røneset samlet nesten 600.000 seere mandag kveld.

Foto: Malin Kjelstadli Korsnes / NRK

Det har ikke manglet på tilbakemeldinger til Severin Rønes etter at han dukket opp på tv-skjermen igjen. Sakte-dokumentaren på NRK1 følger Severin i alle hans gjøremål på gården ved Storfjorden på Sykkylven. Resultatet er en serie på tolv episoder om livet etter at Severin bestemte seg for å si opp jobben på møbelfabrikken og flytte til en veiløs gård.

Vil dele de gode øyeblikkene

For Severin har noe av målet med å bli med på prosjektet vært å gi publikum en mulighet til å leve seg inn i livet på Røneset. Han vil at seerne skal bli med ut på trappa og ta en kaffekopp og bare nyte livet, eller sitte i ruskevær i naustet og myse utover fjorden.

– Endelig et program uten skrik og skrål, man bare finner roen og nyter, skriver en seer på sosiale medier.

– Tilbakemeldingene viser heldigvis at mange virkelig er med på det som foregår i programmet. Og det er veldig morsomt, sier hovedpersonen selv.

Savner action

Sakte-dokumentaren sin fortellerstil er fortsatt litt uvant for mange, og den har publikum mange meninger om.

– Det er flere som har sagt til meg at de synes det går for sakte. De spør om det ikke skal skje noe snart. De er så vant med action at de forventer at det skal skje noe hele tiden. Det gjør det ikke på Røneset, humrer Severin.

Sender tips og triks

Flere seere har også kontaktet Severin med gode råd til hvordan han noen ganger kan gjøre ting annerledes. For det kan være slitsomt å være alene om tunge gjøremål på gården. Og han har fått tilbakemeldinger både på hvordan han sager ved, og hvordan han flytter tømmer.

– Jeg var innom jernvarehandelen på Sjøholt og de hadde hatt fem forskjellige kunder innom som klaget på motorsaga mi som de vet jeg har kjøpt der.

Noen klaget også på at det var noe galt med mannen som er mest sannsynlig, ler Severin som så langt i programmet har holdt på mye med tømmer og bevist at man aldri kan få nok ved.

– Flere spør hva jeg skal med all veden. Men jeg bruker mye ved. I tillegg knitrer den så fint. Å sette seg ned foran ovnen med en kaffekopp og lyden av vedfyring- ja det gjør noe med en, mener Severin.

Stigning i seertallene

Etter tredje episode av dokumentaren viser seertallene en markant stigning.

Første program samlet 469.000 og hadde en markedsandel 31,6 prosent. Andre program samlet 528.000 og hadde en markedsandel på 34,1 prosent, og mandagens program samlet 594.000 foran skjermen og oppnådde en markedsandel på 39,4 prosent.

Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, sier at dette er veldig høye seertall i forhold til både flate og tidspunkt, selv om sakte-tv på NRK har vært veldig populært.

– I tillegg så har seertallene økt fra første episode, og det viser at programmet har fart. Det som er vanlig er at tv-program får mindre seere etter premieren, men her ser vi det motsatte, sier han.