NRK Meny
Normal

Setter opp brøytestikkene allerede nå

215 000 brøytestikker blir satt opp langs vegene i Møre og Romsdal de neste ukene. Og det er ikke fordi snøen er like rundt hjørnet ...

Brøytestikker langs E39 i Molde

Brøytestikkene blir satt opp allerede nå. Her fra E39 i Molde.

Foto: Anne Marit Ø. Johansen / Statens vegvesen

Vi har kommet til den tiden på året at det begynner å mørkne tidligere på kvelden, og da må brøytestikkene opp, mener vegvesenet. Over 200 000 skal opp i løpet av kort tid – og det for at bilistene skal holde seg på veien.

Arnfinn Løvik

Arnfinn Løvik i Statens vegvesen forteller at de setter opp brøytestikkene til tross for høye temperaturer og sol.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– En viktig oppgave brøytestikkene har er å gi optisk ledning for trafikantene. Når det begynner å bli tidligere mørkt og vegkanten blir vanskeligere å se, er brøytestikka viktig for at bilistene skal oppfatte hvor vegen går, forteller Arnfinn Løvik i Statens vegvesen.

I tidligste laget?

Tilbakemeldinger fra trafikanter tyder på at noen synes det er i tidligste laget å sette opp brøytestikker mens det er opp mot 20 grader ute og sola skinner.

Selv om de fleste har gode lys på bilen så er det viktig å se hvor veien svinger, sier han og legger til brøytestikkene er like viktig som refleks.

– De fleste tenker nok ikke på at brøytestikkene er like viktig for å unngå utforkjøring, som det er for deg og meg å ha på refleks når vi går langs en veg når det er mørkt for ikke å bli påkjørt, sier Løvik.

Når Statens vegvesens entreprenører begynner å sette opp brøytestikker er det også på tide for fotgjengere å finne fram refleksen. Da er det fire ting du bør tenke på:

  1. Refleksen bør henge i knehøyde
  2. Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider
  3. Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes i trafikken
  4. De beste refleksene beveger seg ved bruk

Vil ha slutt på at barn stjeler brøytestikker

Når vegvesenet bruker ressurser på å sette opp over 200 000 brøytestikker er det viktig at de får stå helt frem til mai. Men det er ikke alltid de får.

– I tettbygd strøk opplever vi ofte at barn liker å bruke brøytestikkene til andre ting. Vi oppfordrer foreldre til å passe på at brøytestikkene får stå. Det vil både vi og brøytesjåførene sette stor pris på, forteller Løvik.