Setter inn Heimvernet på Sunnmøre

Heimevernet blir satt inn for å sikre strømforsyningen på Sunnmøre. Stormen Dagmar har gjort enorme skader på strømnettet.

Video Dagmar lager fyrverkeri i Ålesund

Slik gnistrer det i strømnettet når Dagmar røsker i strømførende kabler.

Dagmar har tatt strømmen over store deler av Møre og Romsdal. På Søre Sunnmøre er strømmen fullstendig ute. I resten av fylket har strømmen vært koblet inn periodevis.

Nå tar kraftselskapet Tussa Nett uvanlige metoder for å sikre strømforsyningen.

Setnesmoen

Heimevernet blir satt inn i Møre og Romsdal. Betydningen i beredskapssammenheng har vært et viktig argument for dem som protesterer mot nedleggingen av Heimevernet på Setnesmoen i Rauma.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Dagmar Molde

Uværet Dagmar har gjort store skader i Molde. Blant annet har en flytebrygge med båter slitt seg.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK
Dagmar storm Hjertøybåten

Hjertøybåten i Molde er i ferd med å synke.

Foto: Per-Ivar Rindarøy
Dagmar storm skilt Ålesund

Løse reklameskilt utgjør en stor fare.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
Dagmar storm Ålesund

Stormen Dagmar har gjort store skader.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK
– Vi har fått positive tilbakemeldinger fra Heimevernet. De stiller med 15 20 mann fra i morgen tidlig. De kommer til å jobbe både i Ørsta og i øykommunene ute ved kysten, sier Rune Kiperberg i Tussa Nett søndag kveld.

– Heimevernet skal sjekke linjene

Stormen har ført til voldsomme skader både i lokalnettet og i stamnettet. Med de vanskelige værforholdene har det vært vanskelig for strømselskapet å få oversikt over skadene.

– Nå skal Heimevernet bistå oss med befaring på linjenettet. De skal gå langs traseer og avdekke om tre har falt ned over linjene, master som har falt ned og lignende problemstillinger, sier Kiperberg.

– Kan ikke risikere liv og helse

Søndag kveld valgte nettselskapet å kalle inn igjen mannskapene sine. Forholdene var så vanskelige at det var uforsvarlig å ha folk ute i terrenget.

– Vi kunne ikke risikere liv og helse på dette, sier Kiperberg.

I dag setter nettselskapets folk i gang igjen arbeidet med å reparere strømledningene. De får hjelp fra Heimevernet. Strømforsyningen skal også undersøkes fra luften.

– Vi har rekvirert to helikopter. De skal fly over kraftlinjene i morgen, sier Kiperberg.

– Store utfordringer

Strømnettet er av avgjørende betydning også for å sikre liv og helse. Dette gjelder både for pasienter i institusjoner og for dem som får hjemmebasert omsorg.

– Vi har store utfordringer med tanke på liv og helse. Flere av våre kunder er avhengige av pustemaskiner og annet utstyr. Vi gjør alt vi kan for å få strømforsyningen i gang igjen, sier Kiperberg.

Video POLITIET OM ORKANEN

POLITIET OM ORKANEN

– Feil i stamnettet

Strømforsyningen kommer dermed ikke på plass igjen før tidligst ut på formiddagen mandag. Der er også feil i stamnettet som man ikke har funnet ut av.

– Det er ikke klart ennå hva som er årsaken til denne feilen. Vi hadde håpet å få tilførsler av strøm sørfra, men det har heller ikke latt seg gjøre, sier Kiperberg.

Hadde situasjonen vært annerledes om den omstridte linjen mellom Ørskog og Fardal hadde vært på plass?

– Det hadde det definitivt. Men det får vi snakke om siden. Det er ikke dette som er vårt hovedfokus nå. Nå handler det om å få fatt i nok ressurser slik at vi kommer opp med strømforsyningen så fort som mulig, sier Kiperberg.