Hopp til innhold

Setnesmoen trolig reddet etter forhandlinger i Stortinget

Mye tyder på at Setnesmoen er reddet etter politiske forhandlinger. Ap, Frp og Høyre har forhandlet om blant annet framtida for HV 11 på Setnesmoen i Rauma i langtidsplanen for Forsvaret.

HV 11 på Setnesmoen
Foto: Tore Ellingseter / NRK

Forhandlingene har vært lange og harde og videre detaljer er foreløpig ikke kjent. I løpet av torsdag og fredag klarte ikke utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget å bli enige. Heller ikke i løpet av helga kom en til enighet om Langtidsplanen for Forsvaret.

Men mandag morgen ser det ut til at Ap og regjeringspartiene har kommet til enighet.

Veldig godt fornøyd

Ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad (H) kjenner ikke detaljene, men har fått bekreftet at HV11 på Setnesmoen er fredet inntil videre.

– Jeg er veldig godt fornøyd med at de er blitt enige. Dette betyr veldig mye for Rauma, sier ordfører Lars Olav Hustad (H) til NRK.

Det har vært et massivt press fra kommunene og partiene lokalt i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane mot å legge ned HV11.

Ap og regjeringspartiene er nå langt på vei enige om å øke rammen for neste års forsvarsbudsjett med 300 millioner kroner og samtidig gjøre omdisponeringer for 70 millioner, ifølge NTB.

– Gledelig nyhet

Fylkesmann Lodve Solholm er glad for at Setnesmoen nå kan være reddet inntil videre.

Lodve Solholm

Lodve Solholm er glad for at HV11 nå kan være berget.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det betyr at vår beredskapsorganisasjon blir intakt slik som den ha vært de siste årene, og det setter jeg stor pris på, sier han.

Solholm mener likevel det er viktig å fortsette å jobbe for å bevare HV11 på Setnesmoen.

– Nå står det sannsynligvis igjen en god del arbeid fra ulike aktører for å påvirke at dette ikke bare er midlertidig, men permanent, sier han.

Usikkert

Men kilder NRK har vært i kontakt med sier at det er høyst midlertidig at HV11 på Setnesmoen blir opprettholdt. Det er ikke tatt noen endelig bestemmelse om dette.

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald Nesvik, sier at det ikke er avklart om Setnesmoens fremtid, og at det er for tidlig å fastslå dette.

– Ingen ting er enighet om før alt er enighet om. Vi forhandler fortsatt, men vi må være enige om alle åra, ikke bare neste år, sier Harald Nesvik til Sunnmørsposten.

Nesvik sier til NRK at forhandlingene fortsetter og at det er usikkert når en endelig avtale er i havn.