NRK Meny
Normal

Sesongen 2015: Europa-ambisjoner og Bayern München-takter

Et lag vil gjøre alt for å karre seg inn i et europeisk gruppespill, mens et annet lag vil revolusjonere treningshverdagen og la seg inspirere av en av fotballverdens stormakter. Les hva hovedtrenerne i AaFK og MFK tenker om den kommende sesongen.

Tor Ole Skullerud og Harald Aabrekk

Tor Ole Skullerud (t.v.) og Harald Aabrekk starter sesongen 2015 med vidt forskjellige utgangspunkt - den ene vant gull i serie og cup i fjor, mens den andre starter med blanke ark i ny jobb.

Foto: Montasje

Merk av mandag 6. april i kalenderen. 2. påskedag braker nemlig eliteseriesesongen 2015 løs.

Med unntak av 2010 har enten cup- eller seriegullet havnet i Møre og Romsdal de siste seks årene. Nå har begge elitelagene i fylket høye ambisjoner ved inngangen til 2015.

For mens romsdalingene skal knive om kvalifisering til den forjettede pengemaskinen Champions League, skal AaFK starte med blanke ark i flere ledd og klatre på tabellen, samtidig som de håper å gjenskape cupgull-suksessen fra 2009 og 2011.

Som sunnmøringenes nye hovedtrener – Harald Aabrekk – sier det:

– Vi skal sprenge grenser i 2015.

Innfører ekstremuker

For Aalesund sin del starter året med nytt trenerteam og flere utskiftninger i spillerstallen.

Aabrekk varsler en ny treningshverdag for spillerne, som kan belage seg på å måtte kjenne på sine fysiske og mentale yttergrenser.

– Vi dobler øktene og innfører såkalte ekstremuker. Da skal vi øke treningsmengden og samtidig forenkle ting. I disse periodene regner vi med at den mentale slitasjen er ganske høy. Vi ligger ikke så langt unna Voss, men vår versjon av «ekstremsportveko» skal du få gratis, humrer Aabrekk.

(Saken fortsetter under bildet)

AaFK trening

AaFK-spillerne må ifølge hovedtrener Harald Aabrekk belage seg på en ny treningshverdag, med såkalt ekstremuker på menyen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Frykter ikke skade-bonanza

AaFK har slitt med mange skader de siste årene, men hovedtreneren frykter ikke at den økte treningsmengden vil føre til flere spillere på skadelisten.

– Nei, jeg håper heller det skal være motsatt, og at påkjenningene skal bli prestasjonsfremmende. Vi er nødt til å tåle mer trening, større tempo, samt høyere intensitet i kampene. Jeg tror vi skal klare å komme oss ganske fort opp på det nivået vi trenger å være, sier Aabrekk selvsikkert.

Nytt av året er at AaFK har sikret seg fast kontrakt med tidligere Bundesliga-fysio Egil Eliassen fra Schalke 04. Håpet er at han skal redusere skadestatistikken.

– Samtidig har han (Egil) masse kunnskap, erfaring, og visshet om hva som kreves for å lykkes på et høyere nivå enn eliteserien. Det er verdifullt å ha i klubben, sier Aabrekk.

Inspirert av Bayern München

På sin første pressekonferanse som AaFK-trener den 1. desember, gikk Aabrekk høyt ut og lovet at tangotrøyene skal levere banespill i ren Bayern München-stil den kommende sesongen - i alle fall defensivt.

– Haha, sa jeg det? Jo da, ambisjonen min er først og fremst å angripe, men samtidig spille med aggressivt pressforsvar. Det er litt annerledes enn den norske sone-stilen, og har elementer av det (Pep) Guardiola står for – et utrolig gjenvinningspress.

– Noen frykter at det blir kjedelig og defensivt spill med 5-4-1-formasjon, slik dere spilte i Sogndal. Det blir ikke slik?

– Nei, i Sogndal handlet det om å overleve. Forskjellen på eliteserien og 1. divisjon kunne være opptil 10 millioner kroner, noe som vedkom mange. I Aalesund vil vi spille offensiv fotball som lokker folk til tribunene, avslutter Aabrekk.

(Saken fortsetter under bildet)

Harald Aabrekk og Henrik Hoff

Hovedtrener Harald Aabrekk gikk høyt ut og flagget banespill i ren Bayern München-stil på sin første pressekonferanse 1. desember.

Foto: Mattias Bergset / NRK

– Skal gjøre alt for å nå Europa-spill

Og mens tangotrøyene jakter ny giv, forbereder blåtrøyene i rosenes by seg på å følge opp 2014-sesongen som endte med gull i både serie og cup.

Hovedtrener Tor Ole Skullerud føler likevel ikke noe press for å toppe den gylne fjorårssesongen.

– Nei, jeg føler ikke at press er riktig ord å bruke. Det var store forventninger i 2014, og det blir ikke noe annerledes i år. Jeg prøver bare å tenke at vi skal utvikle oss og bli bedre, sier Skullerud, og legger til:

– Og så har vi en veldig klar ambisjon om europaspill.

Treneren er ikke for beskjeden til å håpe på gruppespill i selveste Champions League, selv om vi må tilbake til 2008 for å finne sist gang et norsk lag klarte å karre seg inn i det gjeve selskapet.

Den gang var det Rosenborg som fikk drikke av pengemaskinen da de klatret inn i gruppespillet sammen med selveste Chelsea og José Mourinho.

– Alt handler om marginer. Vi skal gjøre alt vi kan for å komme oss inn i gruppespillet, men det er ingenting som står og faller på Champions- eller Europa league.

(Saken fortsetter under bildet)

Cupfest molde

Det blir full nullstilling for Joshua Gatt og resten av spillerne som kunne feire både serie- og cupgull forrige sesong.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Må «restarte» hele klubben

12. januar starter sesongoppkjøringen for blåtrøyene, før det bærer videre til treningsleir på La Mange 14 dager senere. I mars blir det ny leir i spanske Marbella.

– Vi må nullstille oss og «restarte» hele klubben. Det handler om å få et godt og solid fysisk fundament, og være tydelig på at vi skal bli bedre. Tidligere suksess blir veldig fort historie, og det kommer flere lag bak oss som er revansjesugne ...

– Rosenborg, for eksempel?

– Jeg tenker ikke på noen spesielle, men de er et av disse lagene, sier Skullerud.

– Jeg frykter ingenting

Cupfinale molde harmeet singh

Blir det flere pokaler for MFK i 2015? Harmeet Singh & co er lystne på det.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Et av de store spørsmålene for Molde FK blir hvilke spillere hovedtreneren har til rådighet når ballet sparkes i gang 6. april.

Både forsvarsbauta Vegard Forren, Martin Linnes, samt målvakt Ørjan Håskjold Nyland har vært linket vekk fra klubben.

– Frykter du å miste spillere – og særlig disse tre?

– Nei, egentlig ikke. Vi jobber stadig med å forberede oss på at spillere kan forsvinne, ved å fylle på med god dekning i alle posisjoner. Jeg frykter ingenting, og vet hvordan fotballens egenart fungerer, sier Skullerud.