NRK Meny
Normal

De evakuerte får flytte hjem

RAUMA (NRK): NVE endrer faregraden i den rasutsatte delen av fjellpartiet Mannen til gult nivå etter at bevegelsene gradvis har avtatt. Det betyr at de evakuerte får flytte hjem.

Lensmann i Rauma Andreas Hustad

Lensmann i Rauma, Andreas Hustad, fortalte på en pressekonferanse i Rauma mandag at de evakuerte nå får flytte hjem.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Etter de store bevegelsene i øvre del av det rasutsatte partiet i Mannen natt til søndag, har bevegelsene gradvis avtatt. I øvre del er hastighetene nå 2-3 centimeter i døgnet. I nedre del har det ikke vært store bevegelser, de har vært stabile på rundt 2 millimeter i døgnet.

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, sier at bevegelsene har roet seg i det rasutsatte partiet i Mannen.

Foto: Synnøve Hole / NRK

– Bevegelsene har roet seg ned og derfor har vi bestemt oss for å gå ned til gult farenivå. Vi går ikke ned til oransje når vi går ned i farenivå, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Gult farenivå er moderat fare for skred.

Får flytte hjem

Sivilforsvaret under det rasutsatte partiet mandag 21.09.2015

DØGNVAKT: Sivilforsvaret har holdt døgnvakt under det rasutsatte partiet i fjellpartiet Mannen, men mandag melder politiet at ferdselsforbudet er opphevet.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Siden NVE har senket farenivået har politimesteren også trukket ordren om evakuering.

– Det samme gjelder oppholdsforbudet og det vil ikke lenger være vakthold i området. Situasjonen er normalisert, sier lensmann Andreas Hustad.

På gult nivå vil geologene se en eventuell ny utvikling god tid i forveien, og de mener det derfor er trygt for de som bor under fjellpartiet. Men så lenge fjellpartiet ikke har kommet ned er situasjonen uavklart og de som bor i evakueringssonen kan igjen bli evakuert på kort varsel. Blikra sier at det er en utfordring å måtte heve og senke farenivåene.

– Det er jo greit for oss å gjøre det, men det er jo utfordrende for dem i faresonen, sier han.

– Krevende situasjon

Lars Olav Hustad

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad håper situasjonen snart blir avklart.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier han foreløpig kun har hatt kontakt med de evakuerte per SMS, og kommunen vil ikke gi noen råd til hva de evakuerte bør gjøre.

– Det er vel ganske naturlig at man vil flytte hjem når man har mulighet til det, men dette må de evakuerte få bestemme selv, sier han.

Han ser at det er en krevende situasjon for de berørte med mener det er all grunn til å rose NVE.

– Slik er systemet, og dette viser at systemet fungerer. Men det er viktig at vi i kommunen har en plan for hva vi skal gjøre neste gang denne situasjonen oppstår, sier Hustad.

Raumabanen vil også starte opp igjen trafikken.

Sett flere akselerasjonsfaser - men nå har det roet seg

Søndag kveld meldte NVE at totalforflytningen i den øvre delen i det rasutsatte partiet i løpet av et døgn var på 8-9 centimeter.

Det var etter at bevegelsene hadde roet seg etter rekordhøye bevegelser natt til søndag i øvre del. Da hadde bevegelsene maksfart på 16 centimeter i døgnet, noe som er de største bevegelsene siden NVE startet målingene i fjellpartiet.

Så langt i 2015 har den øvre delen beveget seg nesten en halv meter.

"Dagkamera"