Hopp til innhold

Seikaker og reker med dipp

Pølse er ut. Nå skal fisk og sjømat inn i kiosker og bensinstasjoner.

Rune Abrahamsen kjøper pølse
Foto: Aina Rødal / NRK

Hagny Henriksen

Fisk og sjømat i kiosker er helt greit synes Hagny Henriksen.

Foto: Aina Rødal / NRK

Nå starter fiskeribransjen en offensiv for at folk skal velge sjømat i stedet for pølse og hamburger.

- Det har ingenting der å gjøre. Nei, kioskvarer må være hver for seg, sier Karen Myrseth.

Mens Hagny Henriksen synes det er helt greit.

- Dersom det er tenkt slik som med pølse med brød, så har jeg ingenting i mot det.

SE BILDENE: Matfestivalen har åpnet

Diskuter nederst i artikkelen. Vil du kjøpe fisk på bensinstasjoner eller kiosker?

Arvid Landaas som er konsulent i Matforsk, sier at Norge ligger langt etter, og at seikaker og reker snart vil være på full fart inn i hurtigmat-kjedene.

Disse reklameskiltene kan bli byttet ut med bilder av fisk og sjømat innen kort tid.

Disse reklameskiltene kan bli byttet ut med bilder av fisk og sjømat innen kort tid.

Foto: Aina Rødal / NRK

Lager handlingsplan

Helse og omsorgsdepartementet holder nå på med en handlingsplan om et sunnere kosthold, der fisk er en stor del av denne satsningen.

På 7- Eleven i Ålesund sentrum kjøper Rune Abrahamsen pølse med bacon og haster avgårde for å levere neste last for Waagan transport.

- Det skulle vært ordentlig tilberedt, skulle jeg kjøpe fisk på bensinstasjon. Og det er som oftest det usunne som er godt, smiler Abrahamsen.

- Ikke populært

Arvid Landaas

Arvid Landaas mener det ikke er så populært med pølser lenger.

Foto: Aina Rødal / NRK

Arvid Landaas i Matforsk snakker i dag på Fiskens dag i anledning matfestivalen i Ålesund om hvordan de skal få fisk og sjømat til å bli en storselger i kiosker og på bensinstasjoner, for dette er noe som vil komme om få år, mener han.

- Det er ikke så populært å spise pølse lenger. Det er i ferd med å bli stigmatiserende og belastende for de som spiser det, sier Landaas.

Det er viktig at det ser tiltrekkende og attraktivt ut for at folk skal velge fisk og sjømat.

- Man må ha lyst til å prøve. Førstesalget er ofte større enn neste salg. Derfor er det viktig at man får det man ønsker med det samme. Man skal gjerne også kunne kjøre bil og spise samtidig. Det skal ikke være lett å søle i biler og på klær, sier Landaas.

- Ekkel lukt

Debbie Terøy på Narvesen

Debbie Terøy sier at fisk ikke lukter godt.

Foto: Aina Rødal / NRK

Og statssekretær i helse og omsorgsdepartementet, Ellen Pedersen jubler over initiativet.

- Jeg synes det er kjempeflott. Jeg er glad næringen også setter pris på dette.

Men daglig leder på Narvesen på Ålesund storsenter, Debbie Terøy, ler av tanken på fisk hos i hennes kiosk.

- Det vil følge med så mye lukt. Vi steker baconpølser som lukter, men det blir en annen type lukt.

- Ikke positiv lukt?

- Nei, absolutt ikke, sier Terøy.