Se den spektakulære videoen om byggingen av Norges største St. Hans-bål

Folk står i kø for å følge ålesundsguttene som bygger det som skal bli landets høyeste St. Hans-bål. Her kan du se den spektakulære videoen som allerede har nådd over 300 000.

Slinningsbålet skal bli verdens største

Guttene som bygger Slinningsbålet i Ålesund har enda litt over to uker på seg til å bli ferdige med Norges største St. Hans-bål. De har ikke tenkt å gi seg før seieren er et faktum.

NRK-videoen som viser de uredde ålesundsguttene palle for palle bygge et 45 meter høyt St.Hans-bål går nå landet rundt. Det er dronefotograf Martin Molnes som har tatt den spektakulære filmen, og mandag kveld har videoen nådd langt over 300 000. Mange reagerer både med skrekk og ærefrykt.

– Dette er reine skyskraperen, at dem tørr, skriver Sølvi Karin Andersen i kommentarfeltet under videoen som NRK Møre og Romsdal delte mandag ettermiddag.

Stor støtte

Men svært mange er også utelukkende positive til det arbeidet som ungguttene utfører, gratis og på dugnad, og som hele byen har glede av.

– All honnør til denne bålgjengen, som representerer de beste ungdommelige egenskaper. De er verdt all mulig honnør og tenk hvor lærerikt dette er på flere områder, skriver Kaspar Per Bjørkavåg.

– Er imponert over arbeidsmoral og høgde på St. Hans-bålet, skriver Tove Strand.

Gammel teknikk

Ålesunderne har lang tradisjon for å bygge store og prangende St. Hans-bål. Teknikken dagens unggutter oppviser, har de arvet fra generasjonene før dem. Pallene kommer fra fiskeribedrifter i området, og blir stablet med en spesiell teknikk.

Med en høyde på 45 meter sier det seg selv at arbeidet ikke er ufarlig. Nytt av året er derfor klatreseler, som bålgjengen fikk sponset fra et lokalt firma.

Enkelte etterlyser likevel hjelmer og enda flere klatreseler.

Så blir det gjerne sagt at guttene som skal bygge Slinningsbålet må være sterke, smidige og ha gode nerver.

De trenger nerver av stål, og de må være villige til å yte både blod, svette og kanskje noen tårer. Med spektakulær...

Publisert av NRK Møre og Romsdal Mandag 6. juni 2016