NRK Meny
Normal

Har samlet tusenvis av bilder fra krigen

Sunnmøringen Jan Olav Flatmark har samlet tusenvis av bilder tatt av tyske soldater i Norge under andre verdenskrig.

Sunnmøringen Jan Olav Flatmark har samlet tusenvis av bilder tatt av tyske soldater i Norge under andre verdenskrig.

SE TV-SAKEN: I en årrekke har Jan Olav Flatmark samlet inn bilder fra andre verdenskrig. Dette bildet viser tyske soldater marsjere i Hellesylt. (Foto/redigering: Alf-Jørgen Tyssing)

Det er syttifem år siden den tyske innmarsjen i Norge, men vi hører lite om hvordan soldatene fra naziregimet opplevde livet i Norge.

Lokalhistoriker Jan Olav Flatmark har de siste tretti årene samlet flere tusen fotografier tatt av tyske soldater under deres tid i Norge.

– Jeg mener det er viktig å vise en annen side av krigen og tyskerne enn det folk kanskje er vant til, sier han.

Se det unike bildegalleriet lenger nede i saken.

Vil vise begge sider

Jan Olav Flatmark

Jan Olav Flatmark er svært interessert i det som skjedde under krigen og har samlet tusenvis av bilder.

Foto: Silje Bjerknes / nrk

Flatmark har vært interessert i temaet helt siden han var en liten gutt.

– Jeg brukte blant annet å gå tur på Aksla og se på restene av festningsanlegg fra krigen, sier han.

Men da Flatmark prøvde å finne ut mer om krigen og hva som skjedde her i fylket oppdaget han raskt at det ikke fantes mange bilder eller mye informasjon om krigen sett fra tysk side.

Siden den gang har han samlet tusenvis av bilder. Tyskerne var tidlig ute med fotoapparat, og tok bilder av svært god kvalitet. Noen er tatt av amatører, men han har også bilder tatt av profesjonelle propagandafotografer.

– Fotografiene gir et bilde av krigen fra tysk side, både under øving, i krig og privat, sier Flatmark.

– Jeg ønsker å vise at det var skikkelige folk blant soldatene. Det var mange av dem som ikke ønsket å være her, fortsetter han.

Saken fortsetter etter bildene.

Krigsfoto
Foto: Ukjent/ samla inn av Jan Olav Flatmark

Har samlet bilder i en årrekke

Flatmark har kjøpt mange av bildene på nett, men har også fått flere av bildene fra tyske soldater som var utplasserte i Norge under krigen.

– Jeg har fått god kontakt med flere av soldatene som har gitt meg bilder, og jeg syns det er spennende å lære mer om den tiden, sier Flatmark mens han viser frem et av de mange bildene han har samlet inn.

Flatmark har i flere år holdt foredrag og vist frem bildene sine. Onsdag var det pensjonerte forsikringsfolk som fikk se en del av fotoskatten hans. En av de mange oppmøtte var Harald Bror Johansen. Han syns det var interessant å se bildene fra krigen.

– Jeg ble født like før krigen så jeg har en del minner fra den tiden selv om jeg var ganske liten da. De tyske soldatene var mennesker de òg. Ikke alle var nazister eller grusomme mennesker, sier han.

Rett etter krigen kunne det være kontroversielt å vise frem bilder av tyskerne, men Flatmark tror folk har blitt mer åpne for det i de senere årene. I dag har bildene stor historisk verdi.

– Folk som han og Joachim Rønneberg gjør en viktig jobb og minner oss på at vi ikke må glemme det som har skjedd, sier Johansen.