Hopp til innhold

Sauebonde vil anmelde staten

Sauebonde vil anmelde staten som følge av store rovdyrtap. – Det er ikke mulig å holde på med sau når det er slike tap, sier Steinar Wirum.

Jerv

Jerven skaper problemer for sauebøndene.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Sauebonde Steinar Wirum i Ålvundeid i Sunndal vurderer å anmelde staten som følge av rovdyrtap står det onsdagens utgave av avisa Driva.

– Halvparten av buskapen forsvinner. Jeg kommer til å kreve erstatning for tap av beite fordi jeg har slike tap at det ikke er mulig å drive med sau, sier Wirum til NRK.

Han forteller at tapene har vært store over lengre tid, og jerven har drept flere sauer.

– Første gang jeg fikk dokumentert drap gjort av jerv var i 2003. Da var det en tapsprosent på 9 prosent, og siden har det bare blitt mer og mer for hvert år. I 2012 var det 38 prosent tap av lammene og 14 prosent tap av sauene, sier Wirum.

LES OGSÅ:
Mer ulv og jerv i Norge

– Tror fortsatt at løven og lammet kan beite sammen

Steinar Wirum

Steinar Wirum har hatt store tap i mange år. Han vil kjempe videre for å få rovdyrbestanden ned.

Bonden sier jerven er den store synderen. Ifølge Wirum har han mistet beiteretten når tapene er så store.

– Jeg kommer til å anmelde staten for de er ansvarlig for den rovdyrpolitikken de fører, sier Wirum.

Mens sauebonden er klar på at han vil ha rovdyrbestanden ned, mener han det kommer ulike signaler fra regjeringen.

Wirum er oppgitt over politikere fra flere parti.

– KrF tror fremdeles at løven og lammet kan beite sammen, og da står vi der. Tapene blir det saueholderne som må ta, sier Wirum.

Mattilsynet vil avlive flere jerver

Avisa Opdalingen skrev i forrige uke at Mattilsynet i Midt-Norge ønsker at det skal bli avlivet flere jerver i Surnadals, Rindals og Oppdals del av Trollheimen.

Mattilsynets regionkontor for Trøndelag og Møre og Romsdal har mottatt flere bekymringsmeldinger som peker på at det er områder med stor risiko for manglende oppfyllelse av rovviltforliket.

– Det er spesielt manglende tiltak for å bringe bestandene av jerv ned til bestandsmålet som er årsak til bekymringene, skriver Dragset ifølge avisa Opdalingen.