NRK Meny
Normal

Ulvefrykt i Sykkylven: – Må kanskje slutte med sauedrift

RAMSTADDALEN (NRK): Sauebonde Leidulf Melseth og kona Gerd frykter gårdsdriften går en mørk tid i møte dersom man ikke får bukt med ulven på Sunnmøre.

Ulvefrykt kan kvele sauedrifta

– Vi håper jegerne finner ulven. Det er trasig å vite at den er der ute, og jeg tenker på det hver natt, sier Gerd Melseth der hun og ektemaken Leidulf er omkranset av sauene sine i Ramstaddalen.

Siden søndag har ulven på Sunnmøre tatt flere sauer og lam i Stranda-området.

Rovdyret ble sist sett i Sykkylven, og flere jaktlag har siden den gang finkjemmet skogene med håp om å finne gråbein før den gjør flere innhogg i buskapen til bøndene.

Tirsdag kveld har jegerne ennå ikke funnet ulven. Det gir absolutt ingen lindring for frykten til sauebøndene i Sykkylven.

lam tatt av ulv

Siden søndag kveld har to sauer og åtte lam måttet bøte med livet i møte med gråbein.

Foto: Tor Arne Tryggestad

Leidulf Melseth og kona Gerd bor i Ramstaddalen, i området der ulven sist ble observert. Leidulf frykter ekteparet må legge ned sauedrifta dersom viltnemnda ikke klarer å kvele ulvetrusselen.

Vurderer å slutte

– Det er veldig ubehagelig å vite at det fins et dyr der ute som kan fortære en tredjedel av flokken i løpet av ei natt. Vi kan ikke sitte vakt om nettene heller, slik vi gjorde på mandag, sier Leidulf, og understreker:

– Hvis dette problemet vedvarer, så må en vurdere å slutte med sauehold. En kan ikke gå og bekymre seg hele tiden heller.

Gårdbrukeren forteller at flere av bøndene i nærheten tenker i de samme banene. Ifølge observasjoner fra disse, skal det dreie seg om en kjempestor hannulv som er på ferde.

Kjell Drotninghaug

Leder i viltnemnda i Sykkylven, Kjell Drotninghaug.

Foto: Remi Sagen / NRK

Fylkesmannen har tidligere gått ut og rådet bønder som ennå ikke har sluppet dyra ut på utmarksbeite, om å holde sauene innegjerdet. Det er for sent for ekteparet Melseth, som allerede har sluppet sauene sine ut på jordet.

– Vi håper jegerne finner ulven. Det er trasig å vite at den er der ute, og jeg tenker på det hver natt, sier Gerd.

– Nåla i høystakken

Leder i viltnemnda i Sykkylven, Kjell Drotninghaug, sier til NRK tirsdag ettermiddag at de enn så lenge har innstilt søket etter ulven, fordi de ikke har noe spor å gå etter.

– Dette er som å lete etter nåla i høystakken. Vi hadde et spor i går, men mistet det. Nå venter vi på nye observasjoner før vi sender ut jaktlaget, sier Drotninghaug.

Ulven ble sist sett rundt klokken 18.00 mandag kveld. Det er fremdeles en sjans for at rovdyret er i området, men lederen i viltnemnda sier også at ulven kan være over alle hauger nå.

– Den kan forflytte seg en hel mil i løpet av en time, så det gjelder å være på rett plass til rett tid, samt ha litt flaks. Det er likevel uhyre vanskelig å finne den, avslutter han.

LEidulf MElseth

Leidulf og kona har drevet med sauedrift i årevis. Nå kan det gå mot slutten.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK