Hopp til innhold

Avfeier kritikken mot Sau og Geit

Leder i organisasjonen Sau og Geit i Møre og Romsdal, Odd Bjarne Bjørdal, kaller regjeringens rovdyrpolitikk for dyremishandling. Han vedgår likevel at å utlove dusør på felling av freda rovdyr kan oppfattes som miljøkriminalitet.

Døde lam

Flere titalls sauer og lam har blitt drept etter ulvens herjinger i Møre og Romsdal og nabofylka den siste tida.

Foto: Jan Erik- Vangen

Det var i forrige uke at organisasjonen for vern av norsk sau og geit utlovet en pengepremie på 10.000 kroner til den første som skjøt et fredet rovdyr, uavhengig av om det var utstedt fellingstillatelse. Lovnaden kom etter at ulv hadde tatt livet av et titalls sauer og lam på indre Nordmøre og i Romsdal.

– Med situasjonen vi så i vår i Møre og Romsdal med ulveangrep, og frustrasjonen rundt det, så blir vi provosert, sier Bjørdal.

Sau tatt av ulv i Skåbu

Ulven herja i Skåbu tidligere i år, og et titalls lam ble drept på kort tid.

Foto: Privat

Han går hardt ut mot det han mener er slett politikk og holdninger fra miljøvernminister og miljødirektoratet når det gjelder forvaltning av rovdyr.

– Spesielt dette med ulv er dårlig håndtert, jeg mener de ikke har gjort jobben sin. Det de har drevet med er rett og slett dyremishandling.

– I beste fall dør dyrene fort, ellers blir de revet i stykker og går og lider med åpne sår, fluer og fluemakk. Det er en forferdelig lidelse for dyr som blir utsatt for ulveangrep.

Sterke reaksjoner

Utspillene fra organisasjonen har møtt massiv kritikk fra miljøvernforbundet og miljøvernministeren. Det kom ikke overaskende på Bjørdal.

– At vi kom til å bli anmeldt av forskjellige organisasjoner, det var jeg nok så sikker på.

Sosialistisk venstrepartis Ingrid Opedal mener det er skivebom å skylde på SV i rovdyrsaken.

Ingrid Opedal

SVs Ingrid Opedal reagerer på at Sau og Geit «oppfordrer til sivil ulydighet».

Foto: Trond Vestre / NRK

– Å oppfordre til sivil ulydighet og miljøkriminalitet for å få fokus på saka, det synes jeg er å gå for langt. Det er et samla storting og et flertall i folket som står bak dette rovdyrforliket.

– Vi er nødt til å ta vårt ansvar internasjonalt for å bevare utrydningstruede arter, og vi kan ikke bare forlange at folk i India og Afrika skal ta vare på tiger og neshorn, vi må ta vår del av jobben, sier Opedal.

Ulv skutt i Agdenes

En ulv ble skutt i Agdenes tidligere i år. Nå vil organisasjonen Sau og Geit skyte flere.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Samtidig understreker hun at SV er for et bærekraftig landbruk i Norge, og at utnyttinga av utmarksbeitet er en viktig del av det.

Saka har vært flittig diskutert den siste tida. Kommentarene som kommer fra en rekke organisasjoner som reagerer på utspillet fra Norsk Sau og Geit, tar sauebonden Bjørdal med en klype salt. At han er meldt til politiet tar han også lett på.

– Kommentarfelt på nett har jeg sluttet å lese. Det er lite konstruktivt. Det er folk som egentlig ikke har forstand om hva de snakker om, i mine øyne.

Han er klar på at medlemmene i organisasjonen står samlet om utspillet. Han har fått positive tilbakemeldinger og støtteerklæringer fra folk både i og utenfor næringen fra hele landet.

– Når vi gjør vårt ypperste gjennom hele året for at vi skal produsere god og kvalitetssikker, norsk mat, og har en unik beitenæring i Norge som er opparbeidet gjennom generasjoner, og nå skal altså storsamfunnet kaste beitenæringa på bålet og ofre fjellbeitinga og kulturlandskapet skal gro igjen, det er fortvilende å se.

Sviktet av bøndenes parti

Sauebonden Bjørdal legger ikke skjul på at han er skuffet over Senterpartiets rolle i regjeringens rovdyrpolitikk.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er skuffet over Senterpartiet i mange saker. Spesielt i denne saka her så føler jeg at de har svelget kameler, de har ofret mye av beitenæringa.

Han nøler likevel med å bekrefte skuddpremien på ti tusen kroner om freda rovdyr blir skutt uten fellingstillatelse.

– Det sitter nok langt inne er jeg redd for. Jeg kan ikke gå ut offisielt å si at jeg oppfordrer folk til å gjøre det, men jeg sier ikke noe på om de gjør det, for å si det på den måten.

Men om det utstedes tillatelse, står Bjørdal ved lovnaden om dusør.

– Vi kalte det en skuddpremie, men vi kaller en spade for en spade. Det er nok mer som et honorar for å gjøre en god jobb for å få en effektiv jakt.

– Du angrer ikke på at du gikk såpass bastant ut i starten?

– Nei, jeg har ikke angret, og kommer aldri til å angre på det jeg gjorde.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL