NRK Meny
Normal

Satser på kvinner

Flere av de politiske partiene i Møre og Romsdal satser kvinnesterkt ved stortingsvalget neste år.

Jenny Klinge

Jenny Klinge

Foto: Trond Vestre / NRK

Det ligger an til fire kvinnelige listetopper her i fylket.

Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har nominert kvinner på toppen av stortingsvalglista mens Rigmor Andersen Eide er favoritt til å toppe KrF-lista.

Senterpartiet har til og med to kvinner på de to øverste plassene.

Dyktighet

Arbeiderpartiet sin listetopp, Else-May Botten, mener dette er bra fordi det viser at Møre og Romsdal har mange dyktige kvinner som markerer seg i politikken.

Else May Botten

Else May Botten

Foto: Trond Vestre / NRK

- Det er knallbra. Men det er viktig at en blir valgt fordi en er dyktig, ikke fordi en er kvinne, sier Else May Botten.

Både i 1997 og 2001 var det èn kvinnelig listetopp ved stortingsvalget i Møre og Romsdal. I 2005 var det to, neste år ligger det altså an til fire.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har flere kvinner enn menn i toppen av lista. I forslaget fra nominasjonskomiteen i KrF er det foreslått to kvinner blant de tre fremste.

Balanse

Det er viktig at kvinner markerer seg i en slik nominasjonsprosess, mener Senterpartiet sin listetopp, Jenny Klinge.

- Jeg er opptatt av at det er en balanse mellom kvinner og menn, sier Klinge.

Holder Senterpartiet mandatet sitt, og FrP eller Arbeiderpartiet får inn tre representanter på bekostning av en mann, kan det bli et flertall av kvinner på Mørebenken etter valget.

Kompetanse

Men FrP sin kampkandidat på tredjeplass, Mette Hanekamhaug, er lite opptatt av kjønn.

- Jeg ser kun på kompetanse, hvilke politikere vi har, hvilke saker vi har og hva vi kan utrette. For meg spiller kjønn på listra - om det er første, femte eller tiende - ingen rolle, sier Hanekamhaug.

Rollemodell

Men en politisk frontfigur kan ha stor betydning som rollemodell, mener valgforsker Anders Todal Jensen. Han peker på at veksten i antall kvinnelige FrP-velgere har kommet etter at Siv Jensen ble leder i FrP.

- Det er jo også et spørsmål om identifikasjon, om dette er et parti som har plass for meg, og om det finnes personer som jeg kan ha tillit til, sier Todal Jensen.