NRK Meny
Normal

– Det er i motbakke det går oppover

Høyre på Nordmøre har slitt med utmeldinger og intern strid etter den bitre kampen rundt plassering av nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal. I Geiranger slikker de sårene sine og samler seg til ny kamp.

Høyre på Nordmøre

Høyre er svekket etter sjukehusstriden på Nordmøre.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Det er en slunken delegasjon fra Kristiansund på årets årsmøte. Bare to representanter fra nordmørsbyen er til stede. Partilaget hadde mulighet til å sende 11. En meningsmåling gir partiet fem prosent oppslutning i Kristiansund.

Torbjørn Sagen

Torbjørn Sagen er leder i Kristiansund Høyre.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Men nordmøringene er optimister og jobber videre etter ordtaket "Det er i motbakke det går oppover" som en representant uttrykte det.

Torbjørn Sagen har fått jobben med å gjenreise Kristiansund Høyre. Han er ny leder og ordførerkandidat.

Vi har ikke hatt valgt ennå, og vi vet ikke hvor svekket partiet er. Men vi ser at folk som har meldt seg ut, nå melder seg inn igjen. Målet er å beholde de 16 prosent vi hadde ved forrige valg, sier Sagen.

Les også: Derfor melder jeg meg ut av Høyre

Laget i Kristiansund har opplevd massive utmeldelser, og sentrale aktører har trukket seg fra partiet. Både partileder og ordførerkandidat har valgt å gå ut på grunn av sjukehussaka.

– Vi skal ikke bruke mer tid på plassering nå. Vi er uenig i prosessen. Nå er vi mest opptatt av fremtiden til barneavdelingen. Vi trenger en barneavdeling ved det nye sjukehuset i Molde, sier Sagen.

Les også: Krever slutt på sommer og påskestengt avdeling

Hele Nordmøre påvirket

 Odd Sigbjørn Tvestad.

Odd Sigbjørn Tvestad er talsmann for Høyrelaga på Nordmøre.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– Det er klart at sjukehusstriden har påvirket Høyre på Nordmøre. Det kommer saker i fremtiden der vi må samarbeide med Romsdal. Men det er klart at sjukehussaken alltid vil være der, sier talsmann for nordmørshøyre, Odd Sigbjørn Tvestad.

Høyre på Nordmøre har måtte lide i sjukehussaken. Medlemsflukt og intern strid har svekket partiet. Nå vil Tvestad se fremover.

– Plasseringsdebatten er tapt. Men vi må se fremover. Akkurat nå er sjukehussaken et veldig hett tema, men med tiden vil vi få den på avstand, og det dukker opp andre saker der vi må samarbeide, sier Tvestad.

Flere lokallag på Nordmøre har hatt nedgang i medlemsmassen, og flere av lokallaga har gjort justeringer på sin valglister etter sjukehussaka. Likevel peker en sak seg ut som kan samle Nordmøre og Romsdal igjen.

– Vi har en kjempemulighet til å gjøre felles sak med Romsdal for en barneavdeling til det nye sjukehuset på Hjelset. Dette må vi jobbe sammen for, avslutter Tvestad med.

Noen måtte tape

Fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre Geir Ove Vegsund minte om at Møre og Romsdal Høyre alltid har gått til valg på at fylket skal ha fire sjukehus.

Fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre Geir Ove Vegsund

Fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre Geir Ove Vegsund.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– Når en gikk for felles sjukehus, måtte det føre til at en av partene tapte. Så er Høyres minister gjort til syndebukk, sa Vegsund.

Fylkeslederen mente at fylket burde vært kjempeglad for å få et splitter nytt, topp moderne sjukehus. Men i stedet for glede har dette splittet regionen vår, sa Vegsund.