Professor: Fornøyd med Siems inntog i Farstad

BI-professor Torger Reve mener det er positivt for den maritime klyngen at det nå ser ut til å bli et samarbeid mellom Siem Industries-gruppen og Farstad Shipping ASA.

Torger Reve

Torger Reve: – Det er bra for den maritime klynga at vi unngår utenlandske eiere.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Siem har inngått en såkalt ikke-bindende intensjonsavtale i forbindelse med den finansielle restruktureringen av Farstad Shipping ASA. Siem, eller et fond forvaltet av
Siem, blir hovedinvestor i følge en Børsmelding som kom fredag ettermiddag.

Et samarbeid med en sterk norsk partner er en god løsning.

Torger Reve, BI-professor

– Rederiet trengte en løsning på eierskapet for å få på plass en refinansieringsavtale med bankene. Et samarbeid med en sterk norsk partner som Siem, virker som en god løsning, sier professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI til NRK.

– En utenlandsk eier kunne ha ødelagt Farstad

Reve legger vekt på at Siem er en aktør med en stor kapitalbase som har lang erfaring innenfor dette området. Han mener det også er viktig at dette er en norsk eier.

– Faren var jo at dette skulle ha gått helt andre steder. Hvis en hadde fått en utenlandsk aktør som var interessert i å først og fremst realisere verdier, så kunne rederiet nærmest ha blitt ødelagt. Nå er sannsynligvis løsningen slik at det vil fortsette med solid norsk eierskap.

Usikkert hvor mye som vil bli styrt fra Ålesund

Torger Reve understreker at han ikke kjenner ikke innholdet i avtalen. Han vet derfor ikke hvor mye som kommer til å bli styrt fra Ålesund og hvor mye som blir styrt fra Kristiansand, men han mener at det sannsynligvis blir en løsning der begge rederiene har en rolle videre.

– Hvor mye vil det bety for den maritime klyngen hvis det blir en slik løsning?

– Det betyr veldig mye at det største rederiet innenfor dette segmentet i Møre og Romsdal fortsatt driver godt og har en skikkelig kapitalbase. Så får vi se hvordan utviklingen blir i dette markedet. Det kan fortsatt bli verre før det blir bedre. Vi skal ikke glede oss for tidlig, men dette er i hvert fall et godt skritt på veien mot en god løsning.

Flere oppkjøp kommer

Reve mener det i nær framtid kan komme lignende løsninger for flere av aktørene på Sunnmøre.

– Rem har jo allerede gjort en slik avtale med Røkke, og der er en to-tre andre som forhandler. Så vi får se hvordan den nye strukturen blir. Det er i alle fall viktig at det blir norske eiere som er med videre.