NRK Meny
Normal

Salting av veger: – Du kjører rundt i ei sørpe der dekkene blir fylt med slush

Snøværet som har kommet i Møre og Romsdal det siste døgnet, fører til at vegene blir saltet, men det er ikke alle like glad for.

Salting av veger

Vegene blir saltet for at de skal holde seg bare, men salting er omdiskutert.

Foto: Alf Jørgen Tyssing / NRK

Det siste døgnet har det kommet en halv meter snø i store deler av Møre og Romsdal, og det har skapt mye problemer på vegene.

Vegvesenet har vært i full sving med salting av vegene, men det er det flere bilister som misliker.

– Nei, det synes jeg lite om, sier Arne Leesland som har rullet ned bilvinduet for å snakke med NRK.

Even Andersen

Even Andersen har ingen sans for salting av vegene.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er ikke så veldig bra for bilen, da. Jeg har kjørt på veger uten salt, og det har jo fungert bra, sier Even Andersen.

Et lite hyggelig syn

For de som kjører på saltede veger opplever at saltet ødelegger bilen. Hos NAF får de ofte inn biler som har opplevd noen vintre på saltede veger, og det er ikke noe vakkert syn.

Bil som er skadet etter å kjørt på saltet veg

Saltet setter sport etter seg på bilen.

Foto: Alf Jørgen Tyssing / NRK

– Nei, jeg synes ikke noe om det. Måten det blir gjort på er overdrevet i veldig mange sammenhenger. Du kjører rundt i ei sørpe der dekkene blir fylt med slush og der du omtrent ikke har veggrep. De burde ha brukt plog og ryddet vegen skikkelig, sier senterleder i NAF Ålesund, Terje Hoel.

– Salt er kommet for å bli

Kjell Haukeberg

Senioringeniør Kjell Haukeberg i Statens Vegvesen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men det er ingen veg utenom er svaret fra Statens vegvesen. Skale vegene bli kjørbare må det salt til, sier senioringeniør Kjell Haukeberg.

– Salt er nok kommet for å bli. På våre kanter egner saltet seg til veldig godt som et supplement for å holde vegene bare, sier Kjell Haukeberg.

Men for bilistene er ikke det et svar de nødvendigvis vil slå seg til ro med. Noen har en viss forståelse for at salt blir brukt, men ikke overalt.

– Inne i bysentrum kan jeg forstå at de gjør det, men ikke ute på bygda der vi har fine, lange strekninger. der synes jeg det er borkastet med salting, sier Arne Leesland.