NRK Meny
Normal

Sa nei til Havila

Selskapet Vega Offshore i Kristiansand er en av långiverne til Havila i Herøy som sa nei til å endre lånevilkårene og utsette tilbakebetalingen.

Havila Venus er bygt ved Havyard Leirvik
Foto: Havyard Group

Svein-Harald Mosvold Knutsen i Vega Offshore sier til nettavisa Maritime.no at de ønsker å få pengene sine tilbake når lånet forfaller i august. Vega Offshore har sammen med andre lånt en halv milliard kroner til Havila-rederiet i Herøy. Det er et obligasjonslån med benevnelsen Havio08 og Knutsen sier at de som representerer en tredel av lånet ikke vil gå med på å endre vilkårene slik Havila har bedt om.

Føler at Havila ikke har lyttet

Svein-Harald Mosvold Knutsen sier grunnen til at de sa nei var dårlige og ubalanserte betingelser.

– Obligasjonslångivene ble invitert for seint inn på banen og Havila var ikke lydhøre for motforestillingene som kom. Vi har nesten oppfattet det som et diktat med liten vilje fra selskapet til å forhandle seg fram til en balansert og konstruktiv løsning, sier han.

Njål Sævik, Havila Shipping as

Har Njål Sævik vært for tøff i forhandlingene med obligsjonseierne? Ja mener noen av obligasjonslåneierne

Foto: FRODE BERG / NRK

Knutsen og andre har til nå fått en rente på lånet på tett under 10 prosent, men forslaget fra Havila innebar at den kunne komme så lavt som ned mot 1 prosent. I tillegg ville Havila forlenge lånet med 4–5 år. Det gjorde det umulig for oss å akseptere, sier Knutsen til Maritime.no

Vil ikke kuppe og ødelegge

Knutsen mener situasjonen Havila nå har kommet i, hvor kreditorene i praksis hardt kontrollen over rederiet, kunne vært unngått. Mandag la vi på bordet et forslag som innebar at Sævik familien kunne beholdt kontrollen, men det ble ikke tatt til etterretning.

– Vi ønsker alle at Havila skal overleve og mener alle har alt å tjene på å finne en løsning som er basert på videre drift. Nå er vårt ønske at selskapet og dets interessenter kan jobbe konstruktivt og godt i ro og mak sier Svein-Harald Mosvold Knutsen som sitte i ledelsen for Vega Offshore.

Se også : Havila-sjefen: – Vi forhandler videre med kreditorene om en avtale