NRK Meny
Normal

Rydder panoramautsikten

Utsiktspunktet Varden i Molde ryddes for busker og trær som hindrer utsikten.

Skogrydding på Varden

Smått og stort ryddes - her et tre fra 50-tallet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Bak fjerninga av uønska vegetasjon øst for Vardestua står det ærverdige Selskabet for Molde Bys Vel.

Alt fredag var folk fra kommunen i gang med motorsag og smått og stort står for fall. Lørdag mobiliseres det til dugnad for å rydde.

I tillegg til skog- og buskrydding på Varden skal det ryddes vegatsjon langs deler av Storlivegen som er den gamle gangvegen opp til Varden.

Arnfinn Sørensen med motorsaga

Arnfinn Sørensen fjerner gamle furutrær fra 50-tallet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Utenlandsk furu

Arnfinn Sørensen fra skogvesenet i Molde bruker motorsaga flittig i krattskogen rett nedenfor vegen på toppen av Varden.

Han har mer enn nok av skog og busker å ta av, men prioriterer skog fra 50-tallet, furuer av et treslag som ikke hører hjemme i Norge, sier han.

Høstdugnad på Varden

Lørdag er den store høstdugnaden i Selskabet for Molde Bys vel og formann Ola Gjendem håper mange som ellers bruker fjellet mye vil være med på ryddearbeidet lørdag.

Ola Gjendem i spissen for skogryddinga

Ola Gjendem står i spissen for dugnadsarbeidet med rydding på Varden.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

- Vi må dra sammen all kvisten og fjerne den, sier han. Nå har to mann fra skogvesenet jobba for å ta ned alt det som bokstavelig talt gror over hodet på oss, sier han. Når området er ferdig rydda skal det bli fantastisk flott her til turistsesongen 2009.

- Denne jobben blir vi aldri ferdig med, sier Gjendem, som har stått i spissen for arbeidet gjennom flere år. Særlig rundt den gamle Vardehytta har de rydda men det gror fort igjen.

Glimt av utsikt

- Vi føler også et ansvar for Storlivegen og hogger langs denne gamle gangvegen opp til Varden. Dette for at ikke vegen skal bli ødelagt av vegetasjonen og at ikke utsikta fra vegen skal forsvinne helt. Det som før var en fjelltur er nå blitt en skogstur – enkelte plasser var det blitt så tett at vi gikk som i en tunnel, sier Ola Gjendem. Nå blir det i alle fall noen små glimt ned mot byen og mot fjella.

Tynnes i skogen på Varden
Foto: Gunnar Sandvik/NRK