NRK Meny
Normal

– Nå har vi hverken bil eller papirer

Ansatte ved en bedrift i Ørskog knuste i helga varebilen til to rumenske statsborgere, som de mente stod bak tyveri. Rumenerne nekter og vil melde bedriften til politiet.

Ansatte ved en bedrift i Ørskog knuste i helga varebilen til to rumenske statsborgere, som de mente stod bak tyveri. Rumenerene nekter og vil melde bedriften til politiet.

De to rumenere fryktet for livet etter at de ble beskyldt for tyveri i Ørskog i helga.

Rumenere vil anmelde saken

Ciontu Dorinec og Bindac Danut fra Romania nekter for at de har stjålet og vil nå anmelde de tre som knuste bilen deres.

Foto: Remi Sagen

Fredag kveld ble bilen til to rumenske statsborgerne knust sønder og sammen. På en øde plass på E39 ble de to konfrontert med tyverimistanke fra Ola Helge Sjøholt og to andre ansatte ved Sunnmøre Handel. Bedriftseieren hevder at de tok rumenerne på fersken under et tyveriraid. Rumenerne har en helt annen versjon av historien.

– Vi ber alltid om tillatelse til å ta skrapjern. Vi er ikke tyver, men vi reiser rundt for å samle skrapjern som vi selger for en krone kiloen, forteller Ciontu Dorinec og Bindac Danut.

– Fikk bilen

Knust bil - Hans Fredrik Klokk og Ola Sjøholt

Hans Fredrik Klokk og Ola Sjøholt knuste bilen til de to som de mener har reist rundt og stjålet.

Foto: Remi Sagen / NRK

Bedriften på Sjøholt i Ørskog har de siste to månedene blitt frastjålet batteri, skraper, lyskastere, og diesel. Situasjonen ble uholdbar, og de ansatte bestemte seg for å ordne opp i saken selv, siden politiet ikke tok grep. De hevder å ha vært i kontakt med politiet fem-seks ganger uten å få hjelp.

Sjøholt forteller at etter at de hadde tømt bilen til de to rumenske mennene for skrapmetall, innrømte tyvene hva de hadde gjort. En annen kollega forteller at de omreisende ikke hadde penger til å gjøre opp for seg, og derfor ble partene enige om at nordmennene skulle få bilen som plaster på såret. Dermed ble bilen knust med krokløftet fra firmaets lastebil.

Livredde

Nå har rumenerne mistet bilen som var grunnlaget for levebrødet deres.

– Vi var redde og fryktet for våre liv. De truet oss og tok fra oss både pengene og passene våre. Etterpå knuste de bilen vår. Nå har vi hverken papirer eller bil. Vi ble tvunget til å gi fra oss bilen. Vi ønsket å ringe politiet, men bedriftseieren nekte oss å gjøre det, forteller de to til NRK.

Går til politiet

I morgen vil de to rumenerne anmelde Ola Helge Sjøholt og de to som hjalp til med å knuse bilen. Men bedriftslederen på Sjøholt er ikke redd. Han var lei av de stadige tyveriene og så ikke annen mulighet enn å ta loven i egne hender.

– Vi er et lite firma som mister flere tanker med diesel i uka og daglige tyverier har vi ikke råd til, sier daglig leder Hans Fredrik Klokk.

Tar han tyver på fersken igjen, vil han gjøre det samme igjen.

Må anmelde sakene

Steven Hasseldal

Politimester Jon Steven Hasseldal sier at folk må melde fra om tyverier.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Politimester Jon Steven Hasseldal ved Sunnmøre politidistrikt sier han frykter for politiets omdømme, hvis folk mister tilliten til politiet.

– Jeg skjønner at folk og bedrifter irriterer seg over å bli utsatt for tyveri, men meld ifra til oss når det blir oppdaget, sier Hasseldal.