Rullet film om å være utlending

I hjemmelandet er Besnik Zogaj kjendisregissør, men da han flyttet til Ålesund måtte han begynne fra start. Nå har han laget film om hvordan det er å være utlending i Norge.

Video - Språket betyr alt

Filmen «En Utlending» hadde premiere i Ålesund på mandag. Regissør Besnik Zogaj fra Kosovo vil fortelle andre hvor viktig språket er for å klare seg i et nytt land.

- Filmen handler om hvordan det er å være utlending i Norge, og om hvordan skolen hjelper til med integreringen, sier han.

Voksenopplæringa har fått en viktig plass i dokumentarfilmen. Hit må mange innvandrere som kommer til Ålesund innom, for å lære seg det norske språket.

Les også:

Jobbet med tolk på telefon

Remi Sagen

Remi Sagen, som har redigert filmen, forteller at det ikke bare var lett å forstå hverandre under arbeidet med filmen.

Foto: Iver Bostad / NRK

Zogaj har jobbet i fem måneder får å få filmen ferdig. Gjennom intervjuer med både lærere og elever ved Voksenopplæringen, viser dokumentaren hvordan det er å prøve å finne sin plass i det norske samfunnet.

Regissøren selv mener det bare finnes en nøkkel til å klare det.

- Språket betyr alt, mener han.

Og for å etablere seg som filmskaper i Norge, har han selv opplevd hvor viktig det er å nettopp kunne prate norsk.

Han og Remi Sagen, som har redigert filmen, har nemlig måttet gå en god del omveier for å kunne forstå hverandre under arbeidet med filmen.

- Vi har kommunisert via tolk på telefon, og vi har brukt Google Translate. Men vi måtte ofte gå tilbake i filmen for å redigere om igjen, forteller Sagen.

Satt i trappene

Else Berit Garshol

Else Berit Garshol likte filmen svært godt.

Foto: Iver Bostad / NRK

Salen på Løvenvold kino ble mer enn full under premieren på mandag, og folk måtte ty til trappene for å få plass. Da filmen var over, var det tydelig at folk likte det de så.

Else Berit Garshol var begeistret da hun kom ut av kinosalen.

- Den var veldig god. Den ga et godt bilde av skolen, og av hvordan det er å komme fremmed til ett nytt land, sier hun.

Les også: