NRK Meny

Rullet film om å være utlending

I hjemmelandet er Besnik Zogaj kjendisregissør, men da han flyttet til Ålesund måtte han begynne fra start. Nå har han laget film om hvordan det er å være utlending i Norge.

Video - Språket betyr alt

Artikkelen er flere år gammel.

Filmen «En Utlending» hadde premiere i Ålesund på mandag. Regissør Besnik Zogaj fra Kosovo vil fortelle andre hvor viktig språket er for å klare seg i et nytt land.

- Filmen handler om hvordan det er å være utlending i Norge, og om hvordan skolen hjelper til med integreringen, sier han.

Voksenopplæringa har fått en viktig plass i dokumentarfilmen. Hit må mange innvandrere som kommer til Ålesund innom, for å lære seg det norske språket.

Les også:

Jobbet med tolk på telefon

Remi Sagen

Remi Sagen, som har redigert filmen, forteller at det ikke bare var lett å forstå hverandre under arbeidet med filmen.

Foto: Iver Bostad / NRK

Zogaj har jobbet i fem måneder får å få filmen ferdig. Gjennom intervjuer med både lærere og elever ved Voksenopplæringen, viser dokumentaren hvordan det er å prøve å finne sin plass i det norske samfunnet.

Regissøren selv mener det bare finnes en nøkkel til å klare det.

- Språket betyr alt, mener han.

Og for å etablere seg som filmskaper i Norge, har han selv opplevd hvor viktig det er å nettopp kunne prate norsk.

Han og Remi Sagen, som har redigert filmen, har nemlig måttet gå en god del omveier for å kunne forstå hverandre under arbeidet med filmen.

- Vi har kommunisert via tolk på telefon, og vi har brukt Google Translate. Men vi måtte ofte gå tilbake i filmen for å redigere om igjen, forteller Sagen.

Satt i trappene

Else Berit Garshol

Else Berit Garshol likte filmen svært godt.

Foto: Iver Bostad / NRK

Salen på Løvenvold kino ble mer enn full under premieren på mandag, og folk måtte ty til trappene for å få plass. Da filmen var over, var det tydelig at folk likte det de så.

Else Berit Garshol var begeistret da hun kom ut av kinosalen.

- Den var veldig god. Den ga et godt bilde av skolen, og av hvordan det er å komme fremmed til ett nytt land, sier hun.

Les også:

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.