NRK Meny
Normal

Rotteinvasjon i norske hus

Rottene invaderer hus nær deg. Har du gamle sementrør under huset ditt er faren ekstra stor. Nå går det mot vinter, og rottene søker inn i varmen.

Rotte

Rottene trekker inn i varmen nå når vinteren nermer seg. Ofte skjer det gjennom kloakknettet.

Foto: Pixtal Scanpix

Mange tar i disse dager kontakt med skadedyrkontrollen. Der får NRK bekreftet at gamle sementrør fungerer som åpne porter for rottene.

Folk har skylden selv

Skadedyr - kontrollen får dagelig henvendelser fra folk som har fått uønsket besøk av rotter. Men huseierne har selv mye av skylden. Gamle kloakkanlegg på private eiendommer som det ikke blir gjort noe med er svært ofte kilden til problemet sier daglig leder i Skadedyrkontrollen i Ålesund, Åge Juliebø.

- En betydelig del av den eldre boligmassen får problemer med visse intervaller. Og dette er et betydelig problem, sier Juliebø.

Rottejakt i Oslo

Ikkje la rottene ta rotta på deg

Rottene kommer

Sjekk doen

Rottene tar seg så inn i bygningskonstruksjoner eller via husets toaletter. Derfor ber Juliebø folk ta forholdsreglene slik at de unngår problemet.

- Rottene henter næring i kloakksystemet. Og mest utsatt er de gamle betong-rørene. Ofte er septiktankene også dårlige. Folk må sjekke ledningsnettet, særlig om de har slike gamle betongrør. Se også etter eventuelle rottehull i plenen, sier Juliebø.

Ødelegger helsa

Kommuneoverlege i Ålesund Karsten Vingen, sier rotter som tar seg inn i bolighus kan få store helsemessige konsekvenser.

- Rotter beveger seg i undergrunnen og drar med seg bakterier fra kloakksystemet. Dette er bakterier som kan gi mage- og tarminfeksjoner. Av og til kan de også føre med seg alvorligere sykdommer, vier Vingen.