NRK Meny
Normal

Rolls-Royce utvikler skip for vindmølle-service

Rolls-Royce skal utvikle et offshorefartøy for service på havbaserte vindmøller. Det er Østensjø Rederi som har bestilt skipet.

Rolls Royce

Skipet skal bygges på Rolls-Royce UT-serie, og har fått nummer 540 WP. UT-designet er til nå brukt på cirka 800 offshoreskip.

Foto: Rolls Royce

Det nye fartøyet er spesialutviklet til bruk i offshore vindproduksjon i grunnere farvann, og skal i oppdrag utenfor kysten av Storbritannia, i vindparken Race Bank.

Skipet skal i oppdrag for danske DONG Energy, og Rolls-Royce er valgt som leverandør av både skipsdesign og utstyr. Dette blir det første vindmøllefartøyet som er designet av Rolls-Royce.

– Vi har jobbet tett med Rolls-Royce for å utvikle et design som er tilpasset de spesifikke operasjonskravene til service og støtte til offshore vindparker, sier Johan Rokstad, direktør i Østensjø Rederi AS.

Det har vært sterk konkurranse om å få utvikle dette skipet. Over hele verden bygges det nå flere vindparker, og dette utløser et stort behov for skip som skal brukes i forbindelse med service på anleggene.

– Stadig flere vindparker blir bygd lengre fra land i mer krevende forhold. Her ser vi muligheter til å bruke vår omfattende offshoreerfaring, sier Helge Gjerde, president Commercial Marine i Rolls-Royce.