Hopp til innhold
Fylkeshuset i Molde.
Foto: Omar Sejnæs / NRK

Robek-lista i Møre og Romsdal

 • Eide inn på Robek

  Eide kommune er meldt inn på Robeklista. Det opplyser fylkesmann i Møre og Romsdal, Rigmor Brøste, til Rbnett i ettermiddag. Rådmennene i Eide og Hustadvika kommune har fått beskjed. – Eide kommune hadde et underskudd på nesten 1,1 millioner kroner fra 2017. Planen var at det skulle dekkes inn i løpet av 2018, men det regnskapet viste kun minuspenger. Kommunen klarte ikke å dekke inn underskuddet. Derfor havner de nå på Robek-lista, sier hun til avisa.

 • Rekord-få kommuner på Robek-lista

  Staten måtte godkjenne pengebruken i 118 kommuner på begynnelsen av 2000-tallet. Nå er det bare 17 igjen på lista. Men 11 av 17 kommuner som fortsatt er på Robek-lista, holder til i Møre og Romsdal og Nordland. Les mer her:

 • Frykter for omdømmet til fylket

  – Det vil være svært uheldig for Møre og Romsdal hvis fylket havner på Robek-lista, mener Trond Blindheim, som er en av landets fremste eksperter på omdømme og reklame. Å havne på denne lista betyr at Staten må godkjenne mer av aktiviteten til fylkeskommunen, blant annet nye lån. Fylkesrådmannen har advart om at fylket kan komme på Robek-lista i 2023 uavhengig av om Nordøyvegen blir realisert eller ikke. Blindheim mener det ikke vil være bra for omdømmet dersom fylket blir lagt under statlig kontroll.

  Trond Blindheim i dress.
  Foto: Knut Erik Solhaug / NRK
 • Midsund på Robek-lista

  Midsund kommune er meld inn på fylkesmannen si Robek-lista over kommunar som treng statleg kontroll med økonomien. Kommunen har gått med underskot to år på rad. 2016-underskotet skulle dekkast inn i 2017, men i staden fekk kommunen eit nytt underskot. Dei kommunane som hamnar på Robek-lista må godkjenning frå fylkesmannen for å kunne ta opp lån eller inngå langsiktige leigeavtaler. Frå før er fire kommunar på lista. Det er Ålesund, Giske, Stranda og Sande.

 • Ute av Robek neste sommer

  Ordføreren i Stranda, Jan Ove Tryggestad (Sp), tror kommunen er ute av fylkesmannens Robek-liste til sommeren neste år. Dette er fire år før tida. Kommuner som havner på Robek-lista er underlagt statlig kontroll med økonomien. Stranda kommune gikk 15 millioner kroner i pluss i fjor og formannskapet vil sette av 12 millioner kroner til å betale ned oppsamlet underskudd. Dette er resultatet av en solid dugnadsinnsats, sier Tryggestad.

  Ordførar i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad
  Foto: Frode Berg / NRK