NRK Meny
Normal

Risikofylt lek kan hindre angst hos barn

Overbeskytta barn kan bli mer engstlige og kan lettere få angst viser forskning. På lørdag ville lærer Eli-Karin Sjåstad Åsebø vise hvor viktig det er å la barn leke på en risikofylt, men kontrollert måte.

Oversikt risikofylt lek Volda

Mange barn lekte seg i idrettsbygget i Volda lørdag. Overbeskytta barn kan bli mer engstlige og kan lettere få angst viser forskning.

Foto: Lisa Mathilde Donoghue

Eli-Karin Sjåstad Åsebø

Eli-Karin Sjåstad Åsebø var veldig fornøyd med oppmøtet.

Foto: Lisa Mathilde Donoghue

I underkant av 200 barn i alderen 4-7 år hadde tatt turen til idrettsbygget ved Høgskulen i Volda lørdag formiddag for å leke. Store madrasser og lange benker dekket gulvet i gymsalen og det hang tau fra taket flere steder. Det er barn som klatrer, hopper og svinger seg i stenger over alt, og salen er fylt av barnelatter.

– Vi tenkte «jippi» med en gang vi kom inn her. Vi har lekt med alt mulig. Vi har sikkert hoppet tusen ganger her i dag og det er så gøy, sier de to søstrene Sofie (6) og Sara (4).

Det er i forbindelse med forskningsdagene at denne grensesprengende bevegelsesleken arrangeres. Poenget med dagen er at barna skal få drive risikofylt lek i kontrollerte omgivelser slik at de kan utvikle en realistisk følelse av hva som er farlig og slik at de kan bygge selvtillit og mot gjennom å mestre utfordrende og skumle ting.

– Blitt et for beskyttende samfunn

Risikofylt lek Volda 3

Målet var å få barna til å slippe seg løs.

Foto: Lisa Mathilde Donoghue

Et av målene for dagen er å få barna til å slippe seg litt løs så de selv kan se om de synes noe er skummelt eller ikke.

Mange av foreldrene lot barna gjøre nettopp dette, men det er også noen som fulgte med ungene rundt for å passe på dem da de lekte.

– Det har nok kanskje blitt et litt for beskyttende samfunn. Personlig prøver vi å ikke være for overbeskyttende, men det er helt sikkert mange som er det. Man ser jo hvor mange steder barnehager og skoler som kutter ned trær slik at ungene ikke skal skade seg hvis de detter ned når de klatrer, så jeg synes det er flott at det blir arrangert en sånn dag som det her, sier Mari Longva Hanssen.

Storfornøyde

Risikofylt lek Volda

Det er i forbindelse med forskningsdagene at denne grensesprengende bevegelsesleken arrangeres.

Foto: Lisa Mathilde Donoghue

Det er Eli-Karin Sjåstad Åsebø som står for moroa, og hun er veldig fornøyd med oppmøtet.

– Det er utrolig morsomt at så mange har kommet hit i dag, det er over all forventning. Jeg er helt overveldet, sier Åsebø.

Over alt er det barn som hopper fra høye bukker og klatrer på store bummer. De henger fra tau og slenger seg på matter.

– Det er kjempegøy å være her, og alt er egentlig gøy, men det er de ringene som er morsomst synes vi, sier Luna(7) og Lila (7).

Foreldrene som er tilstede er også svært fornøyde med dagens opplegg.

Risikofylt lek volda 2

Barna koste seg i idrettsbygget i Volda under Forskningsdagene.

Foto: Lisa Mathilde Donoghue

– Det er helt fantastisk. Det er veldig fint at ungene får mulighet til å utfolde seg fritt og at det kan være litt organisert uorganisert aktivitet, sier Hanssen.

I pausen ble det delt ut smoothies til barna og de rakk så vidt ta seg en slurk før de var ute igjen på aparatene.

– Når vi kommer hjem så skal vi spise kjeks med sjokolade på, sier Sara.

Etter to timer med lek og moro forlater barn og foreldre bygget med et smil om munnen og det er nok mange barn som kommer til å sove veldig godt i natt.

Se video idrettsbygget i Volda:

Overbeskytta barn kan bli mer engstlige og kan lettere få angst viser forskning.

Video av Lisa Mathilde Donoghue.