NRK Meny
Normal

Ringer på.....og stikker av!

Funksjonshemmede vil ha oppmerksomhet om retten til brukerstyrt personlig assistanse BPA. Torsdag gjennomføres en stor døraksjon.

Torsdag skal funksjonshemmede ringe på og stikke av

Torsdag skal funksjonshemmede aksjonere for brukerstyrt assistanse

Foto: Prima Assistanse

Med brukerstyrt personlig assistanse får funksjonshemmede muligheten til det alle gjør enten det er å reise, stå opp når du selv vil, studere eller ringe på og stikke av.

Stor forskjellsbehandling

Ola Schrøder Røyset fra Ålesund har sittet i rullestol hele livet og er i dag rådgiver i firmaet som står bak aksjonen. Han sier det er store forskjeller på hvordan kommunene praktiserer ordningen.

Ola Schrøder Røyset

Ola Schrøder Røyset fra Ålesund har vært lenket til rullestol hele livet

Foto: Prima Assistanse

– Mange får ikke ta del i ordningen og dermed den friheten som assistansen var ment å gi, sier Ola.

Reten til personlig assistanse ble lovfestet fra 1. januar i år.

Døraksjon torsdag kveld

Ola Schrøder Røyset jobber i firmaet Prima Assistanse som leverer brukerstyrt assistanse.

Torsdag kommer flere funksjonshemmede til å ringe på dørere til utvalgte politikere over hele landet for å fortelle hvor viktig ordningen er for dem som trenger hjelp.

– Torsdag skal vi viske ut forskjellen mellom funksjonshemmet og funksjonsfrisk sier Ola som nå bor i Trondheim. Det blir kanskje litt småskummelt å gjøre uskyldige pøbelstreker. Dette skal være gøy og vi oppfordrer alle funksjonshemmede til å delta, sier Røyset.

Dette er BPA

BPA er en måte å organisere personlig assistanse på for den som er funksjonshemmet og andre som har behov for personlig assistanse.

I dag er det om lag 3 000 personer som har BPA-ordning. Ifølge beregninger i Stortingsproposisjon 86 L er det ca. 14 500 personer som har rett til tjenesten.

Les også: Mitt dyrebare liv er for dyrt