Riise: – Vi kan ikke tillate oss å stikke hodet i sanda

Ordfører i Hareid og leder i Sunnmøre regionråd, Anders Riise (H), mener det vil være uansvarlig å ikke starte samtaler med nabofylkene.

Anders Riise
Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Tirsdag la kommunalministeren frem regjeringens forslag til regionreform. Der blir det lagt opp til at dagens 19 fylker blir redusert til 10 store regioner i fremtiden.

Fylkestinget i Møre og Romsdal har tidligere vedtatt at Møre og Romsdal bør fortsette som eget fylke, og andre fylkers invitasjon til en naboprat er blitt avvist.

Et fylke under press

La fram regionreform

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) la frem regionreformen tirsdag

Foto: NRK

Men en nesten halvering av antall fylker setter Møre og Romsdal under press. Riise mener Møre og Romsdal bør åpne dørene, og det er ingen tvil om hvilken veg han ser.

– For Sunnmøre er det helt klart at det er aktuelt å se sørover til Nordfjord, og kanskje videre til Sognefjorden, og kanskje enda lenger også, dersom det viser seg hensiktsmessig. Skal vi utvide fylket så er det sørover som er mest aktuelt, sier Anders Riise.

Vil møte Sunnmøre regionråd

Anne Gine Hestetun

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) i Hordaland ønsker å snakke med Sunnmøre regionråd.

Foto: Sølve Rydland

Fylkesordføreren i Hordaland, Anne Gine Hestetun (Ap), frir til Møre og Romsdal og ber om å få møte styret i Sunnmøre regionråd for å diskutere en fremtidig vestlandsregion.

Hestetun ønsker ha med seg hele eller deler av Møre og Romsdal.

– Jeg har fått henvendelser fra politiske miljøer, ordførere, regionråd, men også fra næringslivet på Sunnmøre. Jeg har respekt for at Møre og Romsdal selv må få bestemme seg for hva de vil i denne sammenhengen. Men jeg er ikke forundret over at en del av sunnmøringene tar et aktivt grep og ser sørover, og de er hjertelig velkommen, sier Anne Gine Hestetun.

Naboprat

Jenny Følling

Fylkesordfører Jenny Følling (Sp) i Sogn og Fjordane har flere ganger invitert til naboprat, men ikke nådd frem.

Foto: Noralv Pedersen / NRK

Og hun får følge av fylkesordføreren i Sogn og Fjordane, Jenny Følling (Sp). Følling har flere ganger invitert til en naboprat med Møre og Romsdal uten å få napp.

– Dersom det blir et møte med Sunnmøre regionråd så ønsker jeg å være med. Dette er viktig, sier Følling.

Anders Riise ser ingen grunn til å avvise en slik invitasjon og mener dette er møter som kan gi viktig informasjon.

– Dette går ikke over

Vedtak om sammenslåing skal skje innen 1.desember 2016. Både Anders Riise og Anne Gine Hestetun mener det er viktig å ta en lederrolle i den videre prosessen.

– Det nytter ikke å stikke hodet i sanda og vente på at dette går over. Dersom vi ikke har en aktiv holdning til det vil det være andre som sitter med hånda på rattet, sier Riise.

– Vi må ta lederskap, være aktive og få til så mye som mulig nå i første omgang, og så vil det være et godt utgangspunkt for å kunne lykkes med en sterk vestlandsregion, sier Hestetun.