Returnerer til Ulsteinvik for første gang som kvinne

Hun holdt kvinneklær innelåst i en safe, sammen med topphemmelige dokumenter fra NATO. Den pensjonerte ubåtkapteinen returnerer til hjemtraktene i kveld.

John Jeanette

John Jeanette Solstad Remø holdt identiteten sin hemmelig i hele oppveksten. For å kunne leve slik som hun ville, fikk hun låne husnøkkelen til tanten sin. Der spilte hun gitar og prøvde klærne til tanten.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

John Jeanette Solstad Remø (67) har ikke før nå turt å ha på seg kvinneklær i Ulsteinvik. I kveld står hun på scenen i Sjøborg kulturhus, og holder foredrag for de lokale, for første gang som kvinne.

– Det blir veldig spennende, om jeg ikke faller sammen på scenen av redsel da, sier Solstad Remø lattermildt.

Foredraget «Fullt og helt menneske. Mann og kvinne i en og samme person – e’ det muli’?» handler om det å leve i en kropp med to forskjellige kjønn. Solstad Remø ble født som mann, men har siden 4-års alderen følt seg som kvinne.

Kunne mistet jobben

John Jeanette

John Jeanette Solstad Remø holder foredrag i Sjøborg kulturhus i kveld, om det å leve i en kropp med to forskjellige kjønn

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Under den kalde krigen jobbet Solstad Remø som ubåtkaptein. For henne var jobben et skalkesjul, hvor hun kunne gjemme kvinneklærne i safen, der hemmelig dokumenter ble oppbevart.

– Klærne mine var like godt bevart som de hemmelige dokumentene. Grunnen for denne jobben var at alle skulle se at jeg var et skikkelig mannfolk, så det var en måte å holde det hemmelig på.

Solstad Remø kom ikke helt åpent ut som kvinne før i 2010. Hun har de siste årene vært frontfigur i en internasjonal kampanje av Amnesty International, om friheten til å skifte kjønn juridisk.

Vil si unnskyld til en i Ulsteinvik

Solstad Remø holdt identiteten sin hemmelig i hele oppveksten. For å kunne leve slik som hun ville, fikk hun låne husnøkkelen til tanten sin.

– Jeg fikk nøkkelen hennes når hun var på jobb. Der fikk jeg sitte og spille gitar og bruke klærne hennes.

Som 15-åring ble hun tatt på fersken av en guttegjeng. Hun hadde tatt sjansen og tok på seg kvinneklær.

– Jeg tøffet meg opp og sa at det ikke var sant, det var løgn det vedkommende sa. Jeg måtte gjøre det for å overleve. Så jeg må bare be om unnskyldning for at jeg har sagt at en i Ulsteinvik var en løgner, for det var han ikke.

Selv om hun aldri har gått i Ulsteinvik i kvinneklær igjen, er hun nå sikker på at Ulsteinvik takler det bedre enn de gjorde før i tiden.

– Jeg kjenner ikke til noen andre åpne transpersoner i Ulsteinvik, men jeg kjenner noen som bor der og holder det hemmelig. I dag tror jeg Ulsteinvik er moden.