NRK Meny
Normal

Rekordår for reiselivet: – Helt enestående

Aldri før har det vært så mange turister i Norge. Også i Møre og Romsdal opplever man at turistene strømmer til som aldri før. – Jeg har ikke sett på maken, jeg, sier Olav Grotli på Atlanten Camping.

Olav Grotli Atlanten Camping

VEKST: Olav Grotli på Atlanten Camping sier han merker at det er flere turister i år.

Foto: Anne-Mari Flatset/NRK

2016 ligger an til å bli et rekordår for antall utenlandske turister som besøker Norge, skrev Aftenposten denne uka.

Og også i Møre og Romsdal opplever man den store oppsvinget. Tall fra SSB viser at det var åtte prosent flere overnattinger mellom januar og mai i år enn i fjor i Norge, og den gode trenden ser ut til å ha fortsatt inn i sommeren.

– Så langt i år har det vært helt enestående. Det har vært mye mer enn i fjor, mener Ingunn Talgø på Vangshaugen Fjellstue i Sunndal og får støtte av Olav Grotli på Atlanten Camping.

– Jeg har ikke sett på maken, jeg. Det er veldig bra. Det er tydelig at Norge er et populært feriemål. Det er ikke tvil om at det er flere turister på veiene, sier han.

Kroneverdien en fordel

Mounir Andre Elbezazi og Odd Inge Drågen - Nordmøre havrafting

SATSER: Mounir Andre Elbezazi og Odd Inge Drågen har startet Nordmøre Havrafting.

Foto: Anne-Mari Flatset/NRK

Grotli tror at situasjonen i verden og de tilstandene i land lenger sør på kontinentet er med og spiller en rolle i hvorfor stadig flere tar turen til Norge.

– Du har det tradisjonelle med den flotte naturen og alle de hyggelige folkene selvsagt. Men i år er kroneverdien til vår favør også. det er mye som foregår ute i verden med terroraksjoner og det ene og det andre hver dag jeg åpner avisen. Det er nok sikkert med og påvirker opinionen. Jeg vil tro det, sier han.

– Veldig optimistisk

Nordmøre Havrafting er et nystartet reiselivstilbud i Kristiansund og det er de to styrmennene Mounir Andre Elbezazi og Odd Inge Drågen som står bak.

De fikk beskjed om at det ikke ville bli lett å få umiddelbar suksess, men og de har merket «reiselivs-boomen».

– Jeg var overrasket egentlig. Jeg har snakket med andre i bransjen før oss som sa at det kom til å gå sakte og at vi må bygge opp et nytt marked, men markedet reagerte veldig fort, forteller Drågen.

De har lenge hatt et mål om å bli selvstendig næringsdrivende og fant ut at de skulle utnytte kysten utenfor Kristiansund.

– I utgangspunktet er vi veldig optimistisk. For skjærgården oppover mot Ringholmen og sørover mot Atlanterhavsvegen er unikt. Du får oppleve havørn, du får oppleve sel og dyrelivet. Vi var på tur med noen dansker og tyskere for litt siden og de var veldig fornøyd med hva de fikk oppleve på den korte tiden de var her, sier Drågen.