Hopp til innhold

Reiser til Hellas med livsviktig bagasje

MOLDE (NRK): De har i mange år hjulpet flyktninger som har klart å komme seg til Norge. Nå reiser de til Hellas med enda mer hjelp i bagasjen.

Pakker siste kofferter før reise til Lesvos - Aud Lisbeth Lillebostad forteller om turen

Aud Lisbeth Lillebostad er flyktningkonsulent med et enormt engasjement for dem som må flykte fra krig og fattigdom. I dag reiser hun til den greske øya Lesvos sammen med flere av kollegaene sine for å hjelpe.

Hun er forberedt på å stå i vannkanten å ta flyktninger å hånda i det de kommer i land i gummibåter. Sultne barn og fortvilte voksne.

– Jeg har lenge hatt et ønske om å intervjue og hjelpe flyktninger i forbindelse med jobben min, og når flyktningkrisen i Europa brøt ut kjente jeg med en gang at jeg måtte gjøre noe. Jeg ble fryktelig urolig, forteller Lillebostad.

«Alle kan hjelpe noen»

Aud Lisbeth Lillebostad, flyktningkonsulent i Molde kommune

Flyktningkonsulent i Molde, Aud Lisbeth Lillebostad, har et sårt men brennende engasjement for flyktninger. Nå vil hun hjelpe til i Hellas.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Lillebostad reiser sammen med seks andre kollegaer. De var raske med å melde sin interesse.

Lesvos er den tredje største øya i Hellas, og ligger i Egeerhavet. Europa opplever den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, og flere enn 300 000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet så langt i år, ifølge UNHCR.

Lillebostad har oppretta Facebook-gruppen «Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen».

– Vi er forberedt på det verste. Men vi reiser med den innstillinga at vi skal gjøre så godt vi kan og håper at det kan gjøre en forskjell, sier hun.

Hektiske forberedelser

De siste dagene har vært hektiske for Lillebostad og kollegaene hennes. De har samla inn penger, soveposer, ryggsekker, mat, leker, hygieneartikler og medisiner.

150 soveposer og like mange ryggsekker er allerede sendt nedover.

– Vi har nesten ikke vært hjemme, og mange er slitne, men vi skal sørge for at vi er uthvilte til vi kommer ned dit, sier hun.

Hittil har gruppa fått inn rundt 50 000 kroner fra loddsalg og donasjoner. Det kommer godt med.

– Vi reiser som en uavhengig gruppe, og er rørt over den store givergleden. Først fikk vi beskjed om at vi skulle hjelpe til i en flyktningleir, men nå har vi fått kontrabeskjed om at det er stort behov for hjelp på en strand der det nesten ikke er frivillige på nordsida av Lesvos.

Mat, tørre klær og trøst

På stranda Scala kommer det ekstreme mengder flyktninger i land, og det er altfor få i vannkanten for å ta imot dem.

– Det er vanskelige forhold på den stranda. Der er masse store steiner, og det kan være tøft å komme seg i land. Vi skal være der å hjelpe dem, gi dem mat, tørre klær og trøst.

– Noen trenger også skyss videre. Det er fem kilometer oppoverbakke til stedet der bussene står, sier hun.

Om ikke lenge står hun der – i vannkanten på stranda Scala med armene rundt et sultent barn – eller en fortvilt voksen. Heldigvis reiser hun med hjelp i bagasjen.

Laster innhold, vennligst vent..