Hopp til innhold

Regjeringen satser stort til sjøs

I Ulsteinvik stilte næringsministeren spørsmålet om hvordan Norge skal være en ledende maritim nasjon også i fremtida.

Erna Solberg

Statsministeren er på reise på Sunnmøre sammen med næringsminister Monica Mæland. Besøket er retta mot maritim industri og næringsliv.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Erna Solberg, Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg har tirsdag vært på rundtur på Sunnmøre.

Foto: Terje Reite / NRK
Erna Solberg kleven verft

Solberg og Mæland fikk en grundig omvisning på Kleven verft.

Foto: Terje Reite / NRK

En ny maritim strategi skal gi svar på hvordan Norge i fremtiden skal sikre rollen som en verdensledende maritim nasjon, håper næringsminister Monica Mæland (H).

– Dette er første ledd i en strategi som næringsministeren har fått i oppdrag av regjeringen å utarbeide: En helhetlig politikk for vekst og verdiskaping i maritim næring som et ledd i det å gjøre Norge mer konkurransekraftig, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Regjeringens strategi skal etter planen være klar neste vår, men Solberg og Mæland presenterte åtte satsingsområder for lokale næringslivsrepresentanter og politikere ved Kleven verft i Ulsteinvik tirsdag formiddag.

De maritime næringene sysselsetter flere hundre tusen mennesker og skaper verdier for 160 milliarder kroner årlig, påpeker Mæland.

– Spørsmålet er hvordan vi skal fortsette å være en ledende maritim nasjon også i fremtiden, sier næringsministeren, som ramser opp åtte områder som skal kartlegges i løpet av det neste året: Såkalt «blå vekst» til havs og mulighetene innen maritim og marin virksomhet, utviklingen i internasjonale rammebetingelser i den maritime industrien, maritim utdanning, forskning og utvikling, grønn skipsfart, skipsregistre, nasjonale rammebetingelser og nordområdene.

Feira Hafast med svele

Erna Solberg spiser svele

Erna nyter en skikkelig svele om bord i ferga mellom Hareid og Sulesund.

Foto: Terje Reite / NRK
Erna Solberg,

Erna feira Hafast med svele sammen med ordfører i Sula kommune, Geir Ove Vegsund og ordfører i Hareid kommune, Anders Riise.

Foto: Terje Reite / NRK

Men statsministeren fikk tid til mer enn dette. Hun startet dagen med å spise den tradisjonsrike «svela» på ferga mellom Sulesund og Hareid, som skal bli en del av den fergefrie E39 mellom Kristiansand og Trondheim.

Regjeringa går inn for at denne fergeforbindelsen blir erstattet med en flytebro. Flytebroa blir regnet som et teknologisk grensesprengende prosjekt, og blir etter alt å dømme bygd med teknologi som i dag er brukt i offshore-sammenheng.

Etter besøket hos Kleven verft gikk turen om bord i torske- og reketråleren "Hopen" som skal gå fra Hareid til Ålesund. På turen får de vite mer om situasjonen for havfiskenæringen i Møre og Romsdal. Utover dagen skal de også besøke Omega-3-produsenten Epax – og det psykiatrisk akutt-teamet på Åse sykehus. Statsministeren avslutter dagen med å delta på Høyres partimøte i fylket.