Hopp til innhold

Redder flyktninger fra å drukne: – Forholdene blir røffere i vinter

Om ikke lenge reiser Tore Barstad tilbake til «Siem Pilot». Skipet som flyter i Middelhavet for å redde flyktninger fra å drukne.

Siem Pilot og styrkesjef Tore Barstad

I MIDDELHAVET: Tore Barstad fra Ålesund reiser snart tilbake til Italia og skipet «Siem Pilot».

Foto: Kripos / NTB scanpix

Barstad har vært der før og er godt kjent med synet av migranter som kjemper av all kraft for å komme seg fra hjemlandet sitt.

Snart er han tilbake for fem nye uker. Mye har skjedd siden sist han var i Middelhavet. Bilder av døde barn og desperate voksne sjokkerer Europa.

– Det er en påminnelse om at vi i Norge bor i en egen boble. Flyktningkrisen er en tragedie, det er ikke slik det skal være, sier Barstad, som er styrkesjef på det norske skipet.

Mot en krevende vinter

Siem Pilot

Til vinteren tror Barstad at antall flyktninger vil bli mindre – men da blir også værforholdene verre.

Foto: Kripos / NTB scanpix

Hittil har «Siem Pilot» fraktet 6500 flyktninger trygt i havn. Strømmen av mennesker som flykter i Middelhavet har vært enorm i sommer. Til vinteren tror Barstad at antallet vil bli mindre – men da blir også værforholdene verre.

– Det kan ikke sammenlignes med Nordsjøen, men når vinteren kommer blir det også røffe forhold i Middelhavet. Det blir mye mer krevende for både dem og oss, forteller han.

Har fryst i hjel før

Selv vinteren i Middelhavet byr på lavere temperaturer. Styrkesjefen forteller at folk har fryst i hjel etter at de har blitt reddet.

– Det blir kaldt på dekk om vinteren, og nå planlegger vi å bygge til dekket slik at folk kan sitte i le.

Inntrykkene Barstad og hans kolleger har fått sitter godt i minnet.

– Det er en vanvittig følelse å se døde mennesker. Menneskesmuglerne er opptatt av pengene, og gir ikke ut redningsvest før folk stiger opp i båtene.

– Vi tar med oss mye hjem, sier han.

 : Norsk skip reddet flyktninger

Det norske skipet «Siem Pilot» plukket sammen med den italienske kystvakten opp cirka 700 båtflyktninger på vei over Middelhavet i to overfylte trebåter tidligere i år.

– Vi må ta vare må dem

De aller fleste har meninger om flyktningkrisen. Noen mener at Norge og Europa bør gjøre mer for dem, andre mener at skipene bør snu.

– Det er mange som melder seg som eksperter i denne diskusjonen. Det stort sett folk som ikke har vært der. Folk som ikke har møtt dem, og ikke sett fortvilelsen i øynene deres. Det er ikke et alternativ å snu båtene tilbake mot Libya, det vil de fleste som kjenner til den politiske situasjonen er forstå, sier han.

– Nå er det opp til oss å ta vare på dem. Mange vil nok helst hjem og håper at situasjonen skal roe seg slik at de får reise tilbake, sier Barstad.

Det viktige bildet

Druknet syrisk gutt funnet på strand i Tyrkia

Den lille syriske gutten er én av over 2500 mennesker som så langt i år har druknet i Middelhavet på vei over til Europa.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Det vekket sterke reaksjoner da bildet av tre år gamle Aylan Kurdi, som ligger død i vannkanten i Bodrum i Tyrkia, ble publisert. Barstad mener bildet har vært viktig for å vise hva krisen faktisk handler om.

– Dette bildet viser rene, harde fakta og gjør situasjonen kjent for flere. Det er grusomt å se på, men kanskje på sin plass at det kom frem, sier han.

– Vi må fortsette å være rause, åpne og imøtekommende.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL