NRK Meny
Normal

Passasjerene fryktet streik

Norwegian og Parat kom mandag like før klokken halv ti til enighet.

Robert Dean Luke

Robert Dean Luke hadde møtt opp ekstra tidlig ved Ålesund lufthavn Vigra mandag morgen og vurderte om han burde kjøpe seg en SAS-billett for å være sikker på å komme frem til Bergen.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

603 piloter i Norwegian varslet at de ville legge ned arbeidet mandag morgen dersom helgens mekling mellom Parat og Norwegian ikke førte frem.

Men like før halv ti kom partene til enighet. Dermed vil flytrafikken gå som normalt.

Pilotene har oppnådd en felles tariffavtale og karrieremuligheter i hele selskapet. Pilotforeningen i Norwegian har ifølge leder Halvor Vatnar fått gjennomslag for sine krav.

– Det har vært en svært hard mekling der vi har stått langt fra hverandre, men vi har fått gjennomslag for felles tariffavtale i Skandinavia, uavhengig av den omorganiseringen som skjer. Vi har også fått gjennomslag for like karrieremuligheter uansett hvor den enkelte er stasjonert og hvilken base vi jobber på, sier Vatnar.

Meklet på overtid

Nils Dalseide

Riksmekler Nils Dalseide sier at de har meklet non stop.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi arbeider på overtid fordi det er en mulighet for å komme i mål, sa riksmekler Nils Dalseide til NRK tidligere mandag morgen.

Han innrømte at meklingen tok på.

– Vi er trøtte.

– Det er kjedelig

Robert Dean Luke hadde mandag morgen møtt opp ekstra tidlig på Ålesund lufthavn Vigra, og var redd for at han ikke skulle komme seg videre.

– Jeg skal til Bergen via Oslo. Om jeg kommer meg til Oslo er redd jeg skal bli sittende fast i der og ikke komme meg videre, sier han.

Den mulige streiken visste han ikke om da han kjøpte billetten sin.

– Det er kjedelig selvfølgelig. Men alle har lov å prøve å forbedre sine arbeidsvilkår. Jeg er selv sykepleier og vet at det er viktig å få det beste man kan ut av sin arbeidssituasjon, sier han.

– Møt som normalt

– Passasjerene må forholde seg til at flyene går som normalt inntil annen beskjed blir gitt. Det mekles fortsatt, skriver informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian på en tekstmelding til NRK klokken i femtiden mandag morgen.

Samme beskjed gir Espen Moldvær som er stasjonssjef i Aviator, som betjener bakketjenestene til Norwegian, sine kunder og ansatte.

Espen Moldvær, stasjonssjef aviator Vigra

Espen Moldvær, stasjonssjef for Aviator ve dÅlesund lufthavn Vigra.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

– På dette tidspunktet er det uavklart, og vi jobber som normalt, sier Moldvær.

– Folk er usikker. Det gjelder jo både ansatte og passasjerer. Men foreløpig synes jeg alle takler det veldig fint, sier han.