Redd for dobling av skip i opplag

Bunnen er ikke nådd, skal man tro assisterende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Morten Kveim. Han spår at flere offshoreskip vil bli lagt i opplag.

Morten Kveim

Morten Kveim er redd at dobbelt så mange skip vil ligge i opplag i løpet av året.

Foto: Eirik Haukenes/NRK

Tirsdag møttes de tre største sjøforbundet for å diskutere situasjonen man ser på sjøen i dag og hvordan fremtiden kan se ut.

Konkurser blant offshorerederiene kan få langvarige, negative konsekvenser for norske sjøfolk, tror assisterende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Morten Kveim.

– Det vi ser for oss at kan skje da er at moderne fartøy blir solgt billig ut av landet og i neste omgang kommer tilbake og konkurrerer med dem som har klart å komme seg over denne kneiken, forteller han til NRK.

Per i dag ligger 108 norske offshoreskip i opplag.

Møte

MØTE: Mange hadde møtt opp for å diskutere situasjonen under et møte i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes/NRK

Tror ikke bunnen er nådd

En av de mest omtalte sakene forrige uke var Havila Shippings mulige konkurs, og flere andre rederier sliter i dagens marked.

Om de beste skipene blir solgt, vil den norske offshorebransjens situasjon bli snudd på hodet.

– Det vil i mange tilfeller bety at de blir utkonkurrert av folk fra lavkostland, mener Kveim, som ikke tror bunnen er nådd.

– Vi deler vel bekymringen til Norges Rederiforbund om at antall fartøyer i opplag kommer til å øke i løpet av året. Det er vi redd det kan doble seg sammenlignet med slik situasjonen er nå, sier han.