Det er dagen derpå i gamle Haram. De som stemte for kommuneskilsmisse jubler over gårsdagens resultat der 70 prosent av innbyggerne i gamle Haram stemte for å forlate Ålesund.
– Jeg syns Haram skal være Haram, og Ålesund skal være Ålesund. Jeg vil ikke være noen ålesunder så da er det helt greit å være for seg selv, sier Johan Lie.
Torsdagens folkeavstemninga er rådgivende, men leder for aksjonsgruppa «Haram ut av Ålesund», Harald Norang, forventer nå at politikerne vil lytte til folket.
– Vil være en hån mot innbyggerne
Men fredag er det uklart hvilken vei saken kan ta i kommunestyret.
Thorbjørn Fylling, gruppeleder for Fremskrittspartiet i Ålesund, sier at han blir overrasket dersom kommunestyret ikke følger rådet fra folkeavstemninga.
Thorbjørn Fylling er gruppeleder for Fremskrittspartiet i Ålesund. Frp har 13 representanter i kommunestyret.
Foto: Trond Vestre / NRK– Det ville være en hån mot innbyggerne. Det er vi politikere som har startet dette gjennom å vedta folkeavstemning. Når resultatet er så klart så vil det skape politikerforakt å gå mot folkeavstemninga, sier Fylling.
Vil avvente før de bestemmer seg
Geir Ove Leithe, gruppeleder i Arbeiderpartiet i Ålesund, sier at de trenger tid før de bestemmer seg, og at de vil avvente kommunedirektøren sin innstilling som kommer senere i uka.
Det samme vil Tore Johan Øvstebø, gruppeleder for Kristelig Folkeparti.
Tore Johan Øvstebø (KrF) sier de skal diskutere saken på et møte på mandag. KrF har fire representanter i kommunestyret.
Foto: Trond Vestre / NRK– Vi må ta inn over oss at folkeavstemninga har gitt et tydelig votum, og det blir vanskelig å forsvare å gå imot folkeavstemninga, men dette er en sak med store konsekvenser. Samtidige er vi ikke tjent med å ha kamper i årevis fremover. Vi må sluttføre dette nå, sier han.
– Har ikke annet valg enn å følge folkeavstemninga
Hans Kjetil Knudsen i Ålesundslista mener kommunestyret ikke har noe annet valg enn å følge resultatet av folkeavstemninga.
Hans Kjetil Knudsen i Ålesundslista blir overrasket om kommunestyret går imot folkeavstemninga. Ålesundlista har seks representanter i kommunestyret.
Foto: Øyvind Sandnes / NRK– Dersom noen går mot folkeviljen nå så vil det være å gjenta historien da gamle Haram ble overkjørt av regjeringa, bare med enda sterkere fortegn, sier han.
Kan gå inn for å beholde Ålesund
Monica Molvær i Høyre mener saken ikke er like krystallklar. Hun sier det blir viktig å gjøre en totalvurdering.
– Du skal ikke se bort fra at vi vil gå inn for å beholde Ålesund som i dag, men vi trenger tid til å fordøye all informasjonen vi har fått, sier hun.
Har startet underskriftsaksjon
Paul Johnny Gundersen er blant innbyggerne som gjerne kunne tenke seg å forbli i Ålesund.
– Jeg mener vi er sterkest sammen og mener dette er en region som vi kan bygge sammen, sier han.
Paul Johnny Gundersen håper deler av kommunen kan forbli i Ålesund.
Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRKHan håper at i hvert fall Søvik, Grytastranda, Tennfjord og Vatne kan forbli i Ålesund.
Det håper leder for «Vi som vil bli i Ålesund», Adrian Holmeset, også. Fredag har han opprettet en underskriftskampanje der målet er et innbyggerinitiativ som ber om at deler av gamle Haram kan forbli i Ålesund.
Adrian Holmeset er fornøyd med at de to timer etter at innsamlingsaksjonen startet hadde samlet inn 159 underskrifter. For å fremme et forslag må mer enn 300 av kommunens innbyggere støtte forslaget.
Foto: Trond Vestre / NRKHan sier at bakgrunnen er at det var flertall i kretsene Søvik, Grytastranda, Vatne og Tennfjord for å forbli i Ålesund.
– Vi håper at kommunestyret ikke vil tvinge oss ut av Ålesund kommune, og tilbake til Haram, når vi sier at vi vil være med videre, sier han.
Kommunestyret i Ålesund skal avgjøre om haram får bli egen kommune igjen 17. mars.