Hopp til innhold

– Jeg vil ikke være noen ålesunder

Mens flertallet jubler over resultatet i folkeavstemningen i gamle Haram holder politikerne som skal bestemme kortene tett til brystet. I tillegg sanker de som vil forbli i Ålesund underskrifter for å kunne søke om grensejustering.

Johan Lie i Brattvåg

Johan Lie i Brattvåg er veldig fornøyd med resultatet i folkeavstemninga.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

Det er dagen derpå i gamle Haram. De som stemte for kommuneskilsmisse jubler over gårsdagens resultat der 70 prosent av innbyggerne i gamle Haram stemte for å forlate Ålesund.

– Jeg syns Haram skal være Haram, og Ålesund skal være Ålesund. Jeg vil ikke være noen ålesunder så da er det helt greit å være for seg selv, sier Johan Lie.

Torsdagens folkeavstemninga er rådgivende, men leder for aksjonsgruppa «Haram ut av Ålesund», Harald Norang, forventer nå at politikerne vil lytte til folket.

– Vil være en hån mot innbyggerne

Men fredag er det uklart hvilken vei saken kan ta i kommunestyret.

Thorbjørn Fylling, gruppeleder for Fremskrittspartiet i Ålesund, sier at han blir overrasket dersom kommunestyret ikke følger rådet fra folkeavstemninga.

Thorbjørn Fylling, Frp i Ålesund.

Thorbjørn Fylling er gruppeleder for Fremskrittspartiet i Ålesund. Frp har 13 representanter i kommunestyret.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det ville være en hån mot innbyggerne. Det er vi politikere som har startet dette gjennom å vedta folkeavstemning. Når resultatet er så klart så vil det skape politikerforakt å gå mot folkeavstemninga, sier Fylling.

Vil avvente før de bestemmer seg

Geir Ove Leithe, gruppeleder i Arbeiderpartiet i Ålesund, sier at de trenger tid før de bestemmer seg, og at de vil avvente kommunedirektøren sin innstilling som kommer senere i uka.

Det samme vil Tore Johan Øvstebø, gruppeleder for Kristelig Folkeparti.

Tore Johan Øvstebø (KrF) i Ålesund kommunestyre.

Tore Johan Øvstebø (KrF) sier de skal diskutere saken på et møte på mandag. KrF har fire representanter i kommunestyret.

Foto: Trond Vestre / NRK

Vi må ta inn over oss at folkeavstemninga har gitt et tydelig votum, og det blir vanskelig å forsvare å gå imot folkeavstemninga, men dette er en sak med store konsekvenser. Samtidige er vi ikke tjent med å ha kamper i årevis fremover. Vi må sluttføre dette nå, sier han.

– Har ikke annet valg enn å følge folkeavstemninga

Hans Kjetil Knudsen i Ålesundslista mener kommunestyret ikke har noe annet valg enn å følge resultatet av folkeavstemninga.

Hans Kjetil Knudsen, Ålesundlista

Hans Kjetil Knudsen i Ålesundslista blir overrasket om kommunestyret går imot folkeavstemninga. Ålesundlista har seks representanter i kommunestyret.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Dersom noen går mot folkeviljen nå så vil det være å gjenta historien da gamle Haram ble overkjørt av regjeringa, bare med enda sterkere fortegn, sier han.

Kan gå inn for å beholde Ålesund

Monica Molvær i Høyre mener saken ikke er like krystallklar. Hun sier det blir viktig å gjøre en totalvurdering.

Du skal ikke se bort fra at vi vil gå inn for å beholde Ålesund som i dag, men vi trenger tid til å fordøye all informasjonen vi har fått, sier hun.

Har startet underskriftsaksjon

Paul Johnny Gundersen er blant innbyggerne som gjerne kunne tenke seg å forbli i Ålesund.

– Jeg mener vi er sterkest sammen og mener dette er en region som vi kan bygge sammen, sier han.

Paul Johnny Gundersen

Paul Johnny Gundersen håper deler av kommunen kan forbli i Ålesund.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

Han håper at i hvert fall Søvik, Grytastranda, Tennfjord og Vatne kan forbli i Ålesund.

Det håper leder for «Vi som vil bli i Ålesund», Adrian Holmeset, også. Fredag har han opprettet en underskriftskampanje der målet er et innbyggerinitiativ som ber om at deler av gamle Haram kan forbli i Ålesund.

Adrian Holmeset, leder for en aksjonsgruppe som vil at Haram skal bli værende i Ålesund.

Adrian Holmeset er fornøyd med at de to timer etter at innsamlingsaksjonen startet hadde samlet inn 159 underskrifter. For å fremme et forslag må mer enn 300 av kommunens innbyggere støtte forslaget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Han sier at bakgrunnen er at det var flertall i kretsene Søvik, Grytastranda, Vatne og Tennfjord for å forbli i Ålesund.

– Vi håper at kommunestyret ikke vil tvinge oss ut av Ålesund kommune, og tilbake til Haram, når vi sier at vi vil være med videre, sier han.

Kommunestyret i Ålesund skal avgjøre om haram får bli egen kommune igjen 17. mars.