NRK Meny
Normal

Opedal: – Kuttene er lite fremtidsrettet

– Kuttene som blir foreslått innenfor tilbudene ved de vidaregående skolene i fylket er lite fremtidsrettet, mener Ingrid Opedal fra SV, som er nestleder i Utdanningsutvalget i Møre og Romsdal.

Ingrid Opedal

Ingrid Opedal (SV) mener utdanning er den viktigste oppgaven til fylkeskommunen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I forrige uke gikk elever og lærere ved Kristiansund videregående skole ut mot høringsforslaget fra fylkesutdanningssjefen hvor han har sagt at halvfulle klasser skal slås sammen.

I tillegg skal tilbud sentraliseres på ett sted i fylket, og tilbud med lav søkerandel eller kostnadskrevende tilbud, skal legges ned. Det får Ingrid Opedal (SV) til å reagere.

– Det er sikkert gode tiltak for å spare penger, men jeg synes det er et lite fremtidsrettet tiltak når vi vet at det å utdanne ungdom er den aller viktigste oppgaven som fylkeskommunen, sier hun.

– Meningsløst

I forrige uke fortalte NRK om design- og trearbeidslinjen ved Kristiansund videregående skole, som kan gå en usikker fremtid i møte på grunn av forslagene. Linjen er nyoppstartet, men siden bare halvparten av plassene er fylt opp ser fylkeskommunen på det som en «halvklasse».

At tilbudet er helt ferskt, og etablert etter ønske fra næringslivet, har lite å si.

– Det er meiningsløst å ikke la oss få lov å holde på, og vise at vi nå utdanner de folkene næringslivet vil ha, sa lærer i klassen, Rolf Sogge, til NRK.

Må samarbeide tettere

Ingrid Opedal mener samarbeid er nøkkelen, ikke kutt i tilbudet.

– Jeg tror det må til et enda tettere samarbeid mellom utdanningssektoren og næringslivet, slik at en får synliggjort det store behovet som er for utdanning av fagfolk, sier hun.

Bjarne Elde

Leder i Utdanningsutvalget, Bjarne Elde, ser foreløpig udramatisk på situasjonen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Lederen i Utdanningsutvalget, Bjarne Elde, ser ikke like alvorlig på saken.

– Så langt så ser jeg udramatisk på det. Det er en naturlig sak at administrasjonen forbereder sitt budsjettforslag og i den anledning har man flere budsjettforslag oppe til vurdering, sier han.