Normal

Norsk-syrisk feminist og aktivist åpner Bjørnsonfestivalen

Hun ble født i Damaskus, og kom til Norge som flyktning i 1995. Samfunnsdebattanten Sara Azmeh Rasmussen mottok i mai Fritt Ord-prisen. I dag åpner hun den internasjonale Bjørnsonfestivalen i Molde.

Sara Mats Azmeh Rasmussen

Sara Azmeh Rasmussen under demonstrasjonen utenfor Islamsk Råd i februar 2011.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Bjørnsonfestivalen blir arrangert hvert år i Molde og Nesset. Festivalen fokuserer, i Bjørnsons ånd, på menneskerettigheter og ytringsfrihet. Et av resultatene av festivalen er at arrangørbyen Molde har blitt med i nettverket av fribyer for forfulgte forfattere.

Rolf Magnus Orø

Rolf Magnus Orø er leder for Bjørnsonfestivalen i Molde.

Foto: Torild Øvrelild / NRK

Nå kribler det i magen etter å få begynne. Akkurat nå er det veldig mange som jobber hardt i innspurten, sier festivalleder Rolf Magne Orø.

– Et fantastisk sted

Festivalen blir offisielt åpnet med folketale på den nye utePLASSEN i Molde. Dette er på uteområdet ved det nye jazz- og teaterhuset PLASSEN i romsdalsbyen. Åpningen skjer klokka 15. I morgentimene ble området klargjort, og det er satt opp en utescene for det som skal skje.

Vi har flyttet fra Alexandraparken og hit. Vi så hvor godt det fungerte her under jazzfestivalen. De aller fleste arrangementene holder nå til i det nye jazz- og teaterhuset, sier Orø.

Demonstrerte mot hijab

Åpningstaleren Sara Azmeh Rasmussen markerte seg blant annet med en demonstrasjon utenfor lokalene til Islamsk Råd i Oslo i februar 2011. Her markerte hun rettighetene til homofile og transpersoner innen islam.

Hun har jobbet som frilansskribent, med blant annet spalter i Aftenposten. Hun har aksjonert mot bruken av hijab, og hun har skrevet antologier og romanen Skyggeferden.

– Vi gleder oss

I dag kan man også møte den norske suksessforfatteren Jostein Gaarder, Maria Zennstrøm og Karl Ove Knausgård. Den svenske stand-up-komikeren Juha Lindstrøm går på scenen på Valhall i kveld.

Nå gler vi oss til at det skal komme veldig mange, både for å høre folketalen i ettermiddag og de andre aktørene som kommer etter hvert. PLASSEN har blitt et fantastisk sted, og her kommer det til å bli mange arrangement, sier Orø til NRK.