Hopp til innhold

Snart kan du gjøre hva du måtte ønske

I takt med utbygginga av mobilt bredbånd i Møre og Romsdal kommer enorme muligheter. Allerede nå kan du i enkelte områder laste ned raskere til mobiltelefonen enn med fiberlinje.

Tommy Johansen

Han kikker inn i glasskula og ser. Tommy Johansen bygger i disse dager ut fjerde generasjons mobilnett i Møre og Romsdal. Din nye hverdag vil bli flyttet fra stue og soverom og inn i bærbare enheter. Det vil samtidig skje veldig raskt.

Foto: Erik Hattrem

I årene fremover skal både Telenor og Netcom levere fjerde generasjons mobilteknologi til befolkningen i Norge.

Etter forrige ukes frekvenstildeling etter auksjonen hos Post-og teletilsynet, har Netcom forpliktet seg til å gi 98 prosent av befolkningen mobilt bredbånd. Telenor kan av konkurransehensyn ikke være dårligere.

Front-fylket Møre og Romsdal

Møre og Romsdal kan alt i dag bruke den nyeste mobilteknologien i stor utstrekning.

De to gigantene; Netcom og Telenor har et helt OL av inntekter på sin bunnlinje

Tore Aarønæs, Norsk Telekom


– Møre og Romsdal er allerede ett av landets få fylker som er ferdig modernisert fra vår side, og kan levere 98 prosent høyhastighetsdekning svært raskt.


Den som forteller dette til NRK, er Tommy Johansen. Han er dekningssjef hos Netcom og er i disse dager på tur i fylket for å offisielt åpne 4G-nettet på flere steder.

– Allerede neste år vil jeg tro at 60 prosent av fylket er dekket med mobilt bredbånd. Det er bare én ting som holder tempoet nede mot målet på 98 prosent, og det er tilgangen på fiberlinjer mellom basestasjon og sentral, sier Johansen.

Internett via bakken er snart umoderne

Tommy Johansen

Befaring av en ny-opprustet basestasjon i Molde. Det tar under minuttet før en spillefilm i BlueRay-kvalitet er lastet ned på nettbrettet. Slik skal alle i fylket kunne leve om få år.

Foto: Erik Hattrem

Halvparten av fylket har allerede 4G i Netcoms nett, Telenor er snart i gang med sin utrulling.

Det betyr at de hastighetene de fleste er vante med på sin internettoppkobling hjemme, snart er tilgjengelig på mobiltelefonen. De som har telefoner som støtter 4G får hastigheter bare fiberlinjer kan måle seg med.

Etter det NRK kjenner til, skal flere tester den siste tiden fra leverandørene ha vist nedlastingshastigheter til mobiltelefon på neste. 50 mb/s.

test

Det betyr at live-tv, filmstreaming og overføring av store filer, som f.eks hele ditt private bildebibliotek lett kan gjøres. Nå vil de fleste kunne lagre mange gigabyte med data i nettskyen og se innholdet på sin mobil, uten at innholdet må lagres fysisk på mobilenheten.

NRK-hverdag som eksempel

Et konkret eksempel på hva som nå er mulig, er at en NRK-fotograf kan jobbe ute i fylket og via mobiltelefonen sin overføre sine råopptak fra videokameraet like raskt til Oslo og Marienlyst som via fiberlinja fra kontoret.

Tidsbruken på reisen tilbake fra feltoppdraget blir dermed eliminert og redaksjonen har raskere bildene i hus til eventuell publisering på nettsidene, som Du igjen kan strømme med din mobiltelefon.

Mobilteknologi 93 til 09

For 20 år siden var datahastigheten 9,6 kb/s og slik holdt det seg til 2005 da hastigheten økte til 220 kb/s. Det var iphone som satte fart i nettkapasiteten.

Mobilutvikling over 20 år

Med dagens 4G og 4G LTE (long term evolution) er 100 mb/s en realitet. Når den nye 4G Advanced entrer market i fremtiden, snakker vi gigabit per sekund i nedlastningshastighet.

Men utviklinga stopper som kjent ikke opp. Neste steg for norske mobilleverandører er 4G Advanced. Der snakker vi virkelig overføringshastigheter.

Tommy Johansen forteller:

– Det neste steget, som faktisk alt er spesifisert, er 4G Advanced. Der snakker vi om hastigheter opp og ned fra mobiltelefonen på 100 megabit i sekundet er da innen rekkevidde, og dette er faktisk hastigheter som blir nødvendig i fremtiden. Vi det blir enormt mye mer strømming av live-video til mobiltelefon og nettbrett i nærmeste fremtid. Allerede under OL neste år forventer vi en ekstrem oppgang av videostrømming. Da får vi garantert en liten demonstrasjon rundt hvordan hver bidige dag vil bli i nær fremtid, sier Netcoms dekningssjef.

Hvem skal ta regninga for mobilfesten?

Nå frykter mange at forbrukeren må ta den enorme regninga denne gigantutbyggingen vil koste. Men Tore Aarønæs i Norsk Telecom AS deler ikke den frykten.

Utrullingen av GSM i 1993 var dyrere enn dagens 4G utrulling

Tore Aarønæs, Norsk Telekom

– De to gigantene Netcom og Telenor har et helt OL av inntekter på sin bunnlinje, så jeg er ikke bekymret for at den store mobilutbyggingen i Norge fører til en mer kostbar hverdag for brukeren, sier Aarønæs.

At teleutbyggerne forteller hvilke enorme summer de nye frekvensene har kostet, hva det årlig må betales i lisensavgift og prislappen på den gigantiske utbyggingen, bør ikke skremme noen til å tro at prisene på mobiltelefonbruk, data eller tale, vil øke i tiden fremover.

– Jeg vil si det slik; utrullingen av GSM i 1993 var dyrere enn dagens 4G utrulling, jeg var økonomisjef i Netcom den gangen og vet hva vi betalte for teknologi og telelinjer mellom basestasjonene, sier Aarønæs.