Geoglog og kommune på plass for å vurdere ras i Ørsta
Foto: Synnøve Hole / NRK

Ras i Årsetdalen i Ørsta

 • – Ser lysere på det

  Ordfører i Ørsta Stein Aam er litt mer optimistisk etter å ha hatt fagfolk på befaring. Fredag gjorde NVE undersøkelser i Årsetdalen i Ørsta, der det gikk et skred på nyttårsaften. – Jeg ser lysere på det nå enn jeg gjorde på nyttårsaften, for da så det dramatisk ut i mine øyne. Vi diskuterer ulike alternativ, blant annet å ta ut masse i området til bruksverdi, sier Aam. Dette var det tredje skredet på fem år.

 • Befaring etter skred

  Ørsta kommune og NVE har fredag vært på befaring i skredområdet i Årsetdalen. Nyttårsaften gikk det et skred i Årsetdalen i Ørsta. De siste årene har beboerne blitt evakuert flere ganger på grunn av skred. Regionsjef i NVE, Brigt Samdal, sier dei vil diskutere ulike løysinger med grunneierne og kommunen, men han ser ikke for seg at det kommer større skred. – Vi tror ikke det vil gå liv tapt med tanke på de jordskredmassene som ligger oppe i fjellsida, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE. Han sier den alvorligste hendelsen skjedde i 2013. – Det som vil skje i dette åpne såret i etterkant vil være mindre.

  Befaring i Årsetdalen
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
 • Har gjort tiltak

  Ørsta kommune har gjort tiltak for å sikre husa i Årsetdalen mot ytterlegare skred og flaum i dag. Nyttårsaftan gjekk det eit stort skred og fem hustandar måtte evakuerast. Ordførar Stein Aam seier dei følgjer situasjonen tett og vurderer fortløpande om folk skal evakuerast

  Ordførar i Ørsta, Stein Aam (Sp)
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
 • Meiner skredtiltaka er for dårlege

  Dei evakuerte etter skredet i Årsetdalen i Ørsta fekk i kveld flytte tilbake til heimane sine. Dette er den tredje evakueringa på fem år. Dei som bur der meiner tiltaka mot skred ikkje er gode nok. – Det er galskap. Elva burde ikkje gått der ho går, seier Ernst Larsen. Berre flaks gjorde at det ikkje gjekk liv då det første store skredet kom i 2013, og 40 menneske måtte evakuerast.

  Kommunen vedgår at dei ikkje har gjort nok, og hadde tidlegare i dag møte med NVE om situasjonen. – Folk kan ikkje leve under dette presset i lengda, det må leggast ein plan for å gjere noko med dette, seier Stein Aam (Sp), ordførar i Ørsta.

  Regionsjefen har i dag bestemt seg for å reise til Årsetdalen for å vurdere situasjonen. NVE har det overordna ansvaret for rassikringa i Noreg, men vil førebels ikkje love noko. Sjå meir her:

  Dei evakuerte frå fem hus i Årsetdalen i Ørsta får flytte tilbake til heimane sine i kveld. Politiet og Ørsta kommune har heva evakueringa, som er den tredje på fem år. Dei som bur der meiner tiltaka mot skred ikkje er gode nok.
 • Rasevakuerte får flytte heim

  Dei evakuerte etter raset som gjekk i Årsetdalen i Ørsta nyttårsaftan får flytte heim etter klokka 17.30 i dag. Det opplyser Ørsta kommune, som i samråd med politiet, har bestemt å oppheve evakueringa til dei fire husstandane.

Dei evakuerte frå fem hus i Årsetdalen i Ørsta får flytte tilbake til heimane sine i kveld. Politiet og Ørsta kommune har heva evakueringa, som er den tredje på fem år. Dei som bur der meiner tiltaka mot skred ikkje er gode nok.