Geoglog og kommune på plass for å vurdere ras i Ørsta
Foto: Synnøve Hole / NRK

Ras i Årsetdalen i Ørsta

 • Skal på synfaring i dag

  Ørsta kommune vil i dag reise til Årsetdalen for å undersøke jordraset som gjekk seint i går kveld. – Massebassenget har gjort jobben sin, så ingen bustadar blei ramma. Men det vil vere behov for å tømme bassenget, seier assisterande rådmann Eldar Øye. Han opplyser at kommunen allereie har undersøkt området, men at det vil bli gjort ei ny synfaring når det lysnar skikkeleg.

 • Jordras i Årsetdalen

  Det har gått eit jordras i Årsetdalen i Ørsta kommune. Det skal ikkje ha ramma bustadar eller vegar.
  – Det er ikkje noko stort ras, når det blir morgon vil vi reise opp for å undersøke nærmare, seier Tor Andre Gram Franck i politiet. Han opplyser også at det var same stad det rasa i 2013, men sidan dette har området vorte rassikra.

 • – Ser lysere på det

  Ordfører i Ørsta Stein Aam er litt mer optimistisk etter å ha hatt fagfolk på befaring. Fredag gjorde NVE undersøkelser i Årsetdalen i Ørsta, der det gikk et skred på nyttårsaften. – Jeg ser lysere på det nå enn jeg gjorde på nyttårsaften, for da så det dramatisk ut i mine øyne. Vi diskuterer ulike alternativ, blant annet å ta ut masse i området til bruksverdi, sier Aam. Dette var det tredje skredet på fem år.

 • Befaring etter skred

  Ørsta kommune og NVE har fredag vært på befaring i skredområdet i Årsetdalen. Nyttårsaften gikk det et skred i Årsetdalen i Ørsta. De siste årene har beboerne blitt evakuert flere ganger på grunn av skred. Regionsjef i NVE, Brigt Samdal, sier dei vil diskutere ulike løysinger med grunneierne og kommunen, men han ser ikke for seg at det kommer større skred. – Vi tror ikke det vil gå liv tapt med tanke på de jordskredmassene som ligger oppe i fjellsida, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE. Han sier den alvorligste hendelsen skjedde i 2013. – Det som vil skje i dette åpne såret i etterkant vil være mindre.

  Befaring i Årsetdalen
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
Dei evakuerte frå fem hus i Årsetdalen i Ørsta får flytte tilbake til heimane sine i kveld. Politiet og Ørsta kommune har heva evakueringa, som er den tredje på fem år. Dei som bur der meiner tiltaka mot skred ikkje er gode nok.