Melder graving på Veøya til politiet

100 hull i den vernede jorda på Veøya i Romsdalfjorden ble oppdaget torsdag kveld. Nå er saken meldt til politiet.

Oppgravde hull på Veøya

Veøya er landets første landskapsvernområdet. Torsdag ble det funnet flere oppgravde hull i jorda.

Foto: Bjørn Ringstad

– De som har lett her har visst hva de var ute etter og hvor de skulle gå, sier fylkeskonservator Bjørn Ringstad til NRK.

Bjørn Ringstad

Bjørn Ringstad har lagt ut et innlegg på Facebook hvor han ber om tips fra publikum. Innlegget har blitt delt flere ganger.

Foto: PRIVAT

Ødeleggelsene har trolig skjedd onsdag kveld eller natt til torsdag.

– Jeg ble ringt opp av oppsynsmannen fra Statens naturoppsyn (SNO) som var ute og sjekket området, og fant flere oppgravde hull, sier Ringstad.

Brukte metalldetektor

«Hva som nå er tapt kan vi bare gjette oss til ...» skriver Ringstad i et innlegg i en facebookgruppe for arkeologi i Møre og Romsdal. Han mener de som har tatt seg til rette i det fredede området kan ha funnet både bronse, sølv og gull.

Det var Romsdals Budstikke som først skrev om hendelsen.

– Det er en form for skattejakt. Det er folk som har søkt med metalldetektor i jakt på metallgjenstander, sier Ringstad til NRK.

Oppgravde hull på Veøy

Omtrent 100 slike hull ble funnet på Veøya torsdag.

Foto: Bjørn Ringstad

Store deler av prestegårdstunet og de gamle kirkegårdsområdene er gravd opp. Han mener de som har gjennomført den ulovlige gravingen må ha hatt god kjennskap til øya.

– De er belest og vet at her finnes det en god del ting på Veøya.

Saken er nå meldt til politiet. Ringstad sier han allerede har fått flere bilder og tips i saken, men håper enda flere kan hjelpe til.

–Skal du på Veøya må du i båt, så vi håper flere har sett folk i området. Om noen vet noe, vil vi gjerne at de gir beskjed, sier han.