NRK Meny
Normal

Nå er Ragnar (67) klar for å ro tur-retur Shetland

Verken hjerneslag eller en 67 år gammel kropp stopper eventyreren Ragnar Thorseth fra å ro Norge-Shetland tur-retur. Torsdag ble båten sjøsatt til stor jubel.

Ragnar Thorseth

– Jeg vil så gjerne takke min kone «Pen», og det navnet passer bra for hun er pen også, sier eventyreren Ragnar Thorseth etter at båten var døpt.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Jeg døper deg «Brattholm Havila», sier Pen - Ragnar Thorseths thailandske kone som døpte robåten ved å velsigne den med sjøvann fra et oksehorn.

– Takk for det Pen, jeg elsker deg, sier en av norges største nålevdende eventyrere, mens han ser beundrende på kona og mottar hyllesten fra publikum.

I sine 67 leveår har Thorseth vært førstemann på Nordpolen, seilet jorda rundt med vikingskipet Saga Siglar, samt rodd alene til Shetland i en 15-fots færing som 21-åring i 1969.

I mellomtiden har han opplevd harde tider, i form av å bli arbeidsufør, invalid, samt å sveve mellom liv og død da han for 14 år siden lå en måned i koma etter å ha blitt kastet av en hest. Senest rett før nyttår fikk han sjokk da kona gjennom 38 år - Kari - drukna i sjøen ved Pattaya i Thailand.

Det var hendelsen som gjorde Thorseth klar for å realisere drømmen han har hatt siden 1969 - nemlig å ro fra Norge til Shetland, og tilbake igjen.

(Saken fortsetter under bildet)

Ragnar Thorseth

Litt klabb og babb ble det under sjøsettingen, men alt gikk fint for seg til slutt.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Godt treningsgrunnlag

Torsdag tok eventyreren nok et steg mot å gjøre drømmen til virkelighet, da han sjøsatte «Brattholm Havila», som skal føre Thorseth trygt over Nordsjøen.

– Jeg gleder meg så stort til å sette meg i båten og ro den. I hele vinter har jeg trent meg opp med roapparatet mitt i stua. Dette blir noe helt annet, sier Thorseth til NRK.

Og det står ikke på treningsmengdene heller. Opptil 2,5 timer per dag kan eventyreren trene på romaskinen sin i stua. I tillegg går han lange turer. Faktisk har han tatt av hele 30 kilo siden kona Pensri stilte krav om røykeslutt og vektnedgang for tre år siden.

Vær, vind og grøv sjø kan gjøre det vanskelig for en 67-åring med helseproblemer, men båten er fullstappet med teknologi som både skal sørge for kommunikasjon og informasjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Ragnar Thorseth

Mange hadde møtt opp for å overvære døpingen av båten til Thorseth.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Dette går ikke galt

– Hva blir nøkkelen for å klare denne bragden?

– Det koker rett og slett ned til min kondisjon og mentale helse, samt været. Jeg drar ikke ut på sjøen før jeg har fem-seks dager med godt værvarsel.

– Hva skal du gjøre dersom det går galt da?

Thorseth fokuserer rett på undertegnede, og sier selvsikkert:

– Det kan ikke gå galt. Dette vil gå bra, sier han med visshet i stemmen.

640 kilometer

Per Sævik

Kameraten Per Sævik har vært fisker på sjøen i 40 år, og vet hvor hardt det kan være ute i det våte element.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Kameraten Per Sævik er en av de som har tatt turen til dagens sjøsetting. Han har vært fisker i 40 år, og er stum av beundring over det krafttaket kompisen begir seg ut på.

– Jeg synes det står stor respekt av ham å gjennomføre en slik tur. Jeg tror dette er vel gjennomtenkt og planlagt, så jeg ønsker ham all mulig lykke, sier Sævik.

Om ett år og to måneder står Thorseth altså klar. Han skal da seile fra Utvik, som er siste landkjenningspunkt i Norge. Destinasjonen er Out Skerries - ei øygruppe helt øst på Shetland.

Distansen èn vei er 320 kilometer. Det betyr en total rodistanse på 640 kilometer begge veier.

– Når tiden kommer, så er jeg klar, sier Thorseth - en av norges største nålevende eventyrere.

Ragnar Thorseth

Både lettelse og glede å spore i Ragnar Thorseth sitt ansikt da han kunne ta sine første rotak i båten som skal føre ham til Shetland og tilbake.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK
For første gang sidan den alvorlege ulykka for 14 år sidan skal eventyrar Ragnar Thorseth leggje ut på nye eventyr.

Se NRKs reportasje fra tidligere, om eventyreren Ragnar Thorseth.