NRK Meny

Rådmannen i Eide vil ha «marmorormen»

Rådmannen i Eide anbefaler politikerne å gi tillatelse til Statens vegvesen sitt kunstprosjekt på Vevang.

Slik kan skulpturen på Atlanterhavsveien se ut

Kunstneren, Jan Freuchen, har kalt kunstverket «Columna Transantlanticus», den transatlantiske søyle. Bildet viser er en idé om hvordan det kan bli, men det gjenstår mye arbeid, ifølge Nasjonale turistveger.

Foto: Nasjonale turistveger

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Det er ulike meninger rundt det nye kunstverket som Statens vegvesen tilbyr Eide kommune ved turstien på Vevang på Atlanterhavsvegen.

Les også: Dette kunstverket møter skepsis

Nasjonale turistveger arbeider med å utvikle de 18 turistveiene til en større attraksjon.

Saka om det omdiskuterte kunstprosjektet skal opp i planutvalget neste mandag. Rådmann, Ole Bjørn Moen, innstiller på å gi dispensasjon fra kulturminnelovens paragraf 4 om vernesone rundt kulturminner og tillatelse til kunstverket, skriver Rbnett.

Rådmannen vil begrunne en dispensasjon slik: «Da kunstverket er plassert i god avstand fra gravhaugene og fortrinnsvis i fordjupninger i terrenget, vurderes fordelene ved at det gis en dispensasjon fra kulturminneloven § 4 som større enn ulempene dette vil medføre om dispensasjon gis.»

Fylkeskonservator Bjørn Ringstad var først skeptisk til kunstverket, men etter en befaring sammen med Eide kommune, Statens vegvesen og kunstneren er hans konklusjon at plasseringen er akseptabel.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.