NRK Meny
Normal

Radar skal avsløre nye ras

Mobilt radarutstyr for overvåkning av fjell er nå på plass i Tafjord på Sunnmøre. Utstyret kan måle bevegelser på en brøkdel av en millimeter i fjellet.

Åknes Tafjord Beredskap har montert radar for å måle bevegelser i fjellet der raset gikk i går.

Åknes Tafjord Beredskap har montert radar for å måle bevegelser i fjellet der raset gikk i går.

Foto: Frode Berg / NRK

Åknes -Tafjord Beredskapsenter skal nå overvåke de rasutsatte områdene i Tafjord.

Torsdag ble ti campingvogner ved Tafjord Camping knust til pinneved av steinmasser som raste ut fra fjellsida. Utstyret skal kunne avsløre om det er fare for flere ras, forteller daglig leder ved Åknes-Tafjord Beredskap, Kjell Jogerud.

Vi har nå klargjort og lastet opp mobilt radarutstyr for bevegelse i fjell. Dette er utstyr vi bruker overvåking ok kartlegging i store fjell. Men vi har tilpasset utstyret slik at vi kan rykke ut og iverksette målinger ved akutthendelser ved steinskred mot veg eller steinsprang.

Les også: Har hatt fullt opp etter raset i Tafjord

Les også: Framleis rasfare i Tafjord

Les også: -Ingen må ferdes i dette området

Overvåkning i gang

Knust til pinneved av ras
Foto: frode Berg / NRK

Alt utstyr var på plass i Tafhjord tidlig fredag ettermiddag, og rett etter 12.00 startet overvåkningen av fjellområdet.

–Dette er en interessant oppgave for oss. For første gang får vi prøv ut dette utstyret ved en reell hendelse. Vi har en samarbeidsavtale med Vegvesenet i Møre og Romsdal om å rykke ut ved akutte hendelser. Vi har gjennomført øvelser i denne forbindelse, men nå har vi en konkret skredhendelser der vi ser det nyttig å rykke ut på, forteller Jogerud.

Kan dette avsløre fare for nye ras?

–Ja, helt klart. Dette registrerer bevegelser i fjell helt på en brøkdel av en millimeter. Vi prøvde dette utstyret for et par år siden på Oppdølstranda i samband med et stort ras. Vi reiste ut og etablerte overvåking. I løpet av et par timer kunne vi konstaterer at fjellpartiet som hadde vært i bevegelse nå lå stabilt.

Det mobile radarutstyret vil bli stående over helga. Men været blir avgjørende for om målingene blir gode.

–Vi er avhengig av sikt til fjellet. For å være på sikre siden står utstyret over helga og kanskje litt ut i neste uke, sier Jogerud.

Se film fra skredområdet ved Tafjord camping

Se film fra skredområdet ved Tafjord camping