Psykolog: – Ta aktive grep for å finne nye venner

Du vil kanskje ikke innrømme det eller du har problemer med å vite hvor du skal finne det. Å finne et nytt vennskap i voksen alder kan være vanskelig.

Gina Dalen og Sofia Haglund

VENNSKAP: Gina Dalen (f.v.) og Sofia Haglund møttes på et tidspunkt da begge følte seg ensomme i Ålesund. Det hadde kanskje ikke skjedd om de ikke hadde vært ærlig med hverandre.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

Rundt 70.000 nordmenn har ingen venner eller fortrolige de kan henvende seg til når de trenger å snakke med noen.

Torsdag skrev Sunnmørsposten om Gina Dalen og Sofia Haglund, som begge hadde flyttet til Ålesund og følte på savnet etter en venn.

– Jeg sa det rett ut. «Jeg er her for å skaffe meg nye venner», forteller Dalen.

Den nye store epidemien

Å skaffe seg venner i voksen alder er ikke alltid like lett. Det er lett å falle utenfor og mangelen på nære venner kan handle om hvor man er i livet.

– Det er mange som har sagt at dette er den nye store epidemien, forteller psykolog Egon Hagen.

Når man er i en voksen alder er mange aktiviteter knyttet til par, og Hagen mener det finnes færre fellesarenaer enn det har vært tidligere. Om man vil finne seg en venn må man være aktiv.

– For å få venner må man si noe om det og ta aktive grep. Ikke bli passiv. Tenk heller kreativt rundt situasjonen, sier Hagen.

«I dag trenger jeg en jentedag»

Dalen forteller at ny jobb og orientering i en ny by tok alt fokuset. Etter noen måneder kjente hun på savnet etter noen å prate med.

Gina Dalen og Sofia Haglund

Gina Dalen og Sofia Haglund står bak Facebook-gruppen «Ny i Ålesund»

Foto: Ivar Eidheim / NRK

– Man møter mange bekjente i hverdagen, men jeg savnet å ha en som jeg kunne ringe og si «i dag trenger jeg en jentedag», forteller Dalen.

Dalen meldte seg som frivillig til Jugendfestivalen i Ålesund for å finne det hun lette etter.

– Jeg møtte opp med åpent sinn og prøvde å lete etter venner. Da jeg sa rett ut at jeg var ensom, åpnet de andre seg sa det samme.

Dette la Haglund merke til og vennskapet ble et faktum. Sammen startet de en gruppe på Facebook, som skal hjelpe andre med å finne en venn.

– Det er for å skape en arena som vi håpet var her da vi flyttet hit. Det er en nøytral arena der du kan snakke med flest mulig, sier Dalen.

Forskjell på menn og kvinner

Psykolog Hagen forteller at menn og kvinner ser forskjellig på hvordan man skal skaffe seg nye venner.

– Menn skal alltid snakke om hva de er flinke til og alt de vet. Kvinner har på mange måter litt mer sosial kompetanse. Veldig mye av det sosiale netterverket til par er knyttet til reaktive kvinner.

– Slutt å være så fordømt flink. Man må tørre å si hva en ikke kan for da kan man forsterke en relasjon. Du må signalisere at du faktisk trenger noe og gi rom for at noen skal få lov til å bety noe for deg, sier Hagen.