Skulle meie ned politiet i dramatisk biljakt

En mann er dømt til ti måneders fengsel etter ei dramatisk biljakt i Molde. Først etter at to politibiler med politifolk i hadde blitt påkjørt, og flere skudd var blitt avfyrt, ble mannen stoppet.

To politibiler ble skadd etter biljakt ved Bolsøya

To politibiler fikk skader for mer enn 150.000 kroner i biljakta.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Tre politipatruljer ble i desember i fjor satt inn i jakta på en mann i 40-årene som ifølge en innringer kjørte rundt med promille

Den første politipatruljen som kom i kontakt med mannen prøvde å sperre veien ved hjelp av politibilen. Dette skulle ikke stoppe mannen, som i stedet kjørte sin amerikanske van i stor fart rett mot politibilen.

Bilen med to politibetjenter rygget så fort de klarte for å unngå kollisjon, men det gikk ikke. I sammenstøtet ble tjenestebilen hektet fast i domfeltes bil og dratt bortover rundt 50 meter før den løsnet, står det i dommen fra Romsdal tingrett.

Politibetjent måtte springe unna

Etter at politipatrulje nummer en var satt ut av spill prøvde neste patrulje å stoppe mannen ved hjelp av spikermatte. I det de jobbet med å legge ut spikermatta kom mannen kjørende. Ifølge et av vitnene økte bilføreren farten da han nærmet seg den ene politibetjenten som sto i veibanen, og politibetjenten måtte springe vekk for å unngå å bli truffet av bilen.

– Situasjonen var veldig skremmende for politibetjenten, står det i dommen.

Ved å legge bilen delvis ned i grøfta kom mannen seg unna.

Skulle «meie ned politiet»

Etter et tredje mislykket forsøk på å stoppe bilføreren, og etter at operasjonssentralen hos politiet hadde vært i kontakt med mannen via mobiltelefon, ble det gitt tillatelse til bevæpning.

Ifølge dommen virket mannen hissig og ute av kontroll, og ga over telefon uttrykk for at han skulle «meie ned politiet».

Skjøt gjennom frontruta

Mannen parkerte senere ved noen bensinpumper langs veien med fronten inn mot hovedveien. Politiet svarte med å rygge inn på en busslomme slik at bilene sto med frontene mot hverandre. Mannen ruset da bilen og kjørte fort fremover mot politibilen.

Den ene politibetjenten prøvde å rygge bilen unna, mens den andre politibetjenten avfyrte minst fire skudd rettet mot førerhuset på mannens bil. To av skuddene gikk gjennom frontruta.

Likevel kjørte bilen videre mot fergekaia på Sølsnes. Først da politiet skjøt ytterligere to skudd mot motoren på bilen, ble bilen stoppet og mannen pågrepet. Mannen hadde 1,04 i promille en time etter kjøringen.

Visste politibetjentene kunne bli påført kroppsskade

Mannen erkjente i retten ikke straffskyld for grov kroppsskade og skadeverk, men retten er ikke i tvil om at mannen visste at de seks politibetjentene som var involvert i biljakta kunne fått betydelige skader på grunn av mannens handlinger, og at bilen på 2,5 tonn ble brukt som et redskap med mulighet til å påføre kroppsskader.

Retten er heller ikke i tvil om at mannen var klar over at politibilene ville bli påført skader.

Må betale 152.000 for skade på politibiler

Skadde politibiler etter biljakt ved Bolsøya i Molde i desember

En sivil og en uniformert bil ble skadd i biljakta.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

I tillegg til at mannen er dømt til fengsel i ti måneder, er han dømt til å betale 152.000 kroner i erstatning til Møre og Romsdal politidistrikt for skadene på de to politibilene.

Mannen må også betale 20.000 kroner til hver av de seks involverte politibetjentene.

– Aksjonen var til dels dramatisk, og betjentene var enten direkte eksponert eller vitne til situasjoner som kunne ha påført dem fysiske eller psykiske skader, står det i dommen.

Mannen er også fradømt førerretten i fem år.

Spesialenheten har henlagt saken

Mannen har tidligere via sin forsvarer uttalt til NRK at han mener at politiet overreagerte. Han sa da at det var grovt at det ble løsnet flere skudd mot ham, og ikke bilen. De meldte derfor saken inn til Spesialenheten.

I november meldte TV 2 at Spesialenheten ikke fant noen holdepunkter i anmeldelsen og at de derfor har besluttet å henlegge saken.

NRK har vært i kontakt med mannens forsvarer, som foreløpig ikke har diskutert dommen med sin klient.