Bengt Dahlberg flyttet til Geiranger på grunn av en dame. Da det ble slutt med dama, ble han i Geiranger på grunn av kjærligheten til folket, fjorden og sjokoladen.
– Kjærligheten til sjokolade er evig, den er et godt substitutt sier svensken som ikke har noen ny dame i livet sitt.
Nå kombinerer han et liv i Geiranger og Stockholm, og er Geirangers Willy Wonka.
Bengt Dahlberg er Geirangers svar på Willy Wonka.
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRKLager sjokolade i naustet
For i et gammelt naust, ti meter fra Geirangerfjorden, lager svensken sjokolade.
– Der de før trakk inn båten har jeg nå min lille fabrikk, smiler svensken.
Med et stort glassvindu ned mot fjorden kan han lage sjokolade mens han ser på fjorden og fjella bak turistbåtene som kommer og går.
Kakaolukten henger som et teppe over sjokolademaskinen hvor sjokoladen renner i strie strømmer. Et mekka for de som er glad i den brune fristelsen.
Sjokolade med nøtter slår alltid an.
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRKDahlberg viser gjerne frem sjokoladerøren, men hva som er oppi, er han mindre snakkesalig om.
– Nei, ingrediensene er en sjokolademakers hemmelighet, smiler han.
Sjokolade med smak av brunost
Smaksmessig burde sjokolademakeren ha noe for enhver som liker sjokolade.
- Les også:
- Les også:
Med smak av blåskimmelost, oliven, bringebær, jordbær, whisky og akevitt, mener svensken han har noe for de fleste ganer. Men den som kanskje føles mest norsk er brunostsjokoladen.
– Da jeg først kom til Norge og smakte brunost så synes jeg den var litt rar å ha på brødskiva. Men jeg tenkte at den burde fungere ekstremt bra i sjokolade, sier Dahlberg.
Og dermed var en av smakene han selger mest av lansert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sjokolademaskinen er flittig brukt i sommersesongen.
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRKBlåskimmelost for feinschmeckere
Sjokoladen med smak av blåskimmelost innrømmer Dahlberg at er for litt spesielt interesserte.
– Det er nok feinschmeckere som kjøper den, og de som er veldig glad i blåmuggost, smiler han.
Det er også sjokoladen for de som vil teste noe nytt.
Akevittsjokoladen anbefaler han kun for de som er gått av jobb for dagen.
Sjokolademakeren er avhengig av å selge godt i juli.
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK– Om man er bussjåfør og kjører turistbuss i Geiranger skal man ikke spiser min akevittsjokolade samtidig. Det er ikke å anbefale for å få turistene trygt frem, spøker Dahlberg.
Turistene vil smake på Norge
Mange av de utenlandske turistene som kommer til Geiranger er opptatt av å smake på det norske. De synes det er spennende med nye smaker.
Men mange av de norske turistene synes også brunostsjokoladen er verdt å prøve.
Bjørg Hassel var fornøyd med brunostsjokoladen.
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK– Den med brunost var veldig morsom, smiler Bjørg Hassel mens hun får smaksprøver i butikken.
- Les også:
Hun synes brunostsjokoladen var en artig kombinasjon, selv om hun ikke spiser mye brunost til vanlig. Og hun endte opp med å kjøpe bringebærsjokoladen istedenfor.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Norges eneste sjokoladefabrikk som ligger i et naust.
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRKViktig med lokale råvarer
Det heter Geiranger sjokolade. Men varemerke "Fjordnær" er vel så viktig for sjokolademakeren.
– Man kommer ikke nærmere fjorden enn det vi gjør her, sier Dahlberg.
I tillegg er han opptatt av å bruke lokale råvarer.
– Vi bruker for eksempel jordbær fra Valldal, bringebær fra Norddal og blåskimmelosten er fra Tingvoll på Nordmøre, ramser han opp.
Om det er Norges minste sjokoladefabrikk er ikke Dahlberg sikker på, men at det er den eneste sjokoladefabrikken i et naust, det tror han at han kan si uten å lyge.